BOŽIĆNI SLATKIŠ

Ove godine poklanjam jestive poklone, svi već pitaju hoće li dobiti i ove čokoladne prutiće

 Lidija Lončarić/
Prutiće od čokolade i lješnjaka možete staviti u kutiju s keksima koju ćete pokloniti najdražima ili ih umotati kao čokoladnice

Što sam starija, to sve više cijenim dobar jestivi poklon. Sitnica poput čarapa i okvira za slike ionako već imam dovoljno, a dobre hrane, zna se, nikad ne može biti previše. Zato sam se ovog prosinca opasno bacila na proučavanje namirnica iz smočnice i odlučila od svega što skupim napraviti nekoliko varijanti slatkiša. Simpatično ću ih upakirati i podijeliti prijateljima koje volim, zaključila sam. Prve su na red došle ove pločice s podlogom od keksa, lješnjaka i bijele čokolade, prelivene tamnom čokoladom i posipane krupnom soli. Iako već i sam popis sastojaka govori kako je u pitanju vjerojatno najbolji slatkiš ikad, morat ću vas dodatno iznenaditi i reći kako je priprema izrazito jednostavna i pomoći mogu čak i oni najmlađi. Osim toga, ako ne volite bijelu čokoladu, vrlo je lako možete zamijeniti tamnom pa napraviti malo ozbiljniju poslasticu u kojoj se uživa u posebnim, blaženim trenucima u danu, uz šalicu kave ili čaja nakon napornog radnog dana ili prije svima mrskog pospremanja stola nakon ručka.

image
Lidija Lončarić/

Čak vam ni za pakiranje neće trebati neki poseban pribor. Dovoljni su samo komadić papira za pečenje koji ste pretvorili u loptu pa ponovno rastvorili, za rustikalniji izgled, te grančica bora ili crvena vrpca. I znate što? Ovakav poklon pravi će prijatelji vjerojatno cijeniti više od kupovne čokolade, a vama će sama priprema oduzeti manje vremena nego spremanje i odlazak do supermarketa. Dvostruka pobjeda!

Za otprilike 8 komada trebat će vam:

100 g lješnjaka

100 g mljevenih keksa

50 g šećera

3 žlice vode

1 žličica ekstrakta vanilije

75 g maslaca

100 g bijele ili tamne čokolade

Sol

100 g tamne čokolade za preljev

Priprema:

Lješnjake najprije tostirajte u pećnici ili na tavi pa ih očistite. U lončiću pomiješajte vodu i šećer te kuhajte dok se šećer ne otopi i dok ne dobijete sirup. Kekse usitnite u sjeckalici. Isto napravite i s lješnjacima. Pomiješajte ih i dodajte im ohlađeni šećerni sirup, malo ekstrakta vanilije i soli te otopljeni maslac. Dobro pomiješajte i utisnite u plastičnu posudu ili kalup koji ste obložili papirom za pečenje. Stavite u hladnjak i pustite da odstoji najmanje pola do sat vremena. Tamnu čokoladu otopite na pari ili u mikrovalnoj. Prelijte je preko smjese i vratite u hladnjak. Kad se malo stisne, pospite krupnom soli. Vratite u hladnjak dok se u potpunosti ne stisne, najbolje na nekoliko sati. Narežite i poslužite ili umotajte u male paketiće i poklonite dragim ljudima.

image
Lidija Lončarić/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:08