ZA NAJVEĆE LJUBITELJE ČOKOLADE

Ove ledene kocke bez brašna totalni su hit na svakom druženju, a priprema uopće nije komplicirana

 Marko Miscevic/Cropix/
Kocke s tri vrste čokolade obožavaju svi najveći ljubitelji čokolade, a želite li ih učiniti još posebnijima, u priču možete ubaciti i voće po želji

Svi volimo dobar ledeni vjetar ili sladolednu tortu na vruć dan, ali ako u ekipi imate one najveće ljubitelje čokolade, ovaj recept će vam itekako dobro doći. U pitanju su kocke s čak tri vrste čokolade, mliječnom, bijelom i tamnom, a osim toga, dodaju se još i usitnjeni keksi, bademi i kokos. Neće vam biti potrebno brašno, ni prašak za pecivo, a niti prevelika količina šećera pa ne morate brinuti da će vam upravo neki od osnovnih sastojaka u ključnom trenutku ponestati. Rezultat su hladne (a ako ih stavite u zamrzivač i ledene) kocke koje se tope u ustima i hit su na apsolutno svakom druženju uz roštilj.

Naš je savjet da odmah napravite duplu količinu, jer nestaju nevjerojatnom brzinom, a u sloj s bijelom čokoladom uvijek možete dodati i voće po želji. Dobra ideja bit će maline i borovnice, svježe ili, još bolje, liofilizirane koje možete pronaći u malo većim i bolje opremljenim supermarketima. Recept za ovu poslasticu potražite u nastavku.

Trebat će vam:

280 g maslaca

5 jušnih žlica kakaa

30 g šećera

1 veliko jaje

100 g usitnjenih integralnih/hrskavih keksi

100 g kokosova brašna

60 g usitnjenih badema

5 jušnih žlica vrhnja

2 jušne žlice mlijeka u prahu

malo ekstrakta vanilije

100 g bijele čokolade

100 g mliječne čokolade

50 g tamne čokolade

Trebat će vam:

Za prvi sloj u maloj posudi na laganoj vatri otopite 2/3 maslaca. Maknite s vatre, a zatim umiješajte kakao u prahu i jaje. Miješajte i kratko vratite na vatru (minutu i pol) pa čim se počne zgušnjavati, maknite s vatre i dodajte kokosovo brašno, usitnjene integralne kekse i bademe te dobro promiješajte kako biste dobili jednoličnu smjesu. Otopite i 50 g tamne čokolade pa umiješajte u smjesu. Cijela smjesa ne smije biti tekuća, nego prilično kompaktna. Tako dobivenu rasporedite na prethodno namašten pleh. Hladiti 30 minuta u hladnjaku do 2. sloja.

Za drugi sloj otopite bijelu čokoladu s 5 jušnih žlica vrhnja i 2 jušne žlice mlijeka u prahu. Ako želite izbjeći mlijeko u prahu, samo otopite bijelu čokoladu s manje vrhnja. Smjesa treba također biti kompaktna da se može razmazivati. Ako vam je rijetka, stavite je u hladnjak da se stisne, a kad je gotova, rasporedite je po prvom sloju koji ste pripremili. Hladite 30 minuta do trećeg sloja.

Za treći sloj mliječnu čokoladu s 1/3 preostalog maslaca – morate dobiti mazivu strukturu koju rasporedite po drugom sloju. Sve zajedno još čuvajte u hladnjaku najmanje sat i pol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 21:46