ZA POD ZUB

Ove meke punjene lepinje iz tave rade se od tijesta koje se ne diže i već znam da će biti hit na svakom druženju

Za pripremu nadjeva možete iskoristiti različite vrste sira, sočno ljetno povrće ili pak pesto koji želite potrošiti

Otkad sam prošla magičnu brojku 30 i većina druženja na koje danas odlazim podrazumijeva najprije hranu, a tek potom možda alkohol (mamurluci su danas opasna stvar), neprestano razmišljam o malim, jednostavnim, praktičnim, a dovoljno ukusnim jelima koja bih na takva okupljanja mogla ponijeti. Video na koji sam nedavno naišla na Instagramu i malo moje mašte doveo me i do ovih punjenih lepinja koje će se od sada sigurno redovno naći na mom popisu zalogaja za okupljanja s ekipom. Punila sam ih dvama različitim nadjevima: feta sirom sa začinskim biljem i, naravno, rajčicom i mozzarellom (jer, od srpnja do rujna rajčica se jede za doručak, ručak i večeru).

image
Lidija Lončarić

image
Lidija Lončarić

Ono što mi se posebno sviđa jest to da se tijesto ne mora dizati, tek kratko odmarati, i to što se lepinje peku na tavi pa po paklenim vrućinama nije potrebno paliti pećnicu. Gotove su, dakle, prilično brzo, a poslužiti se mogu i uz umak po želji. Također, kada su još tople, obavezno ih natrljajte češnjakom kako bi bile još aromatičnije.
image
Lidija Lončarić

image
Lidija Lončarić

Možda ćete ga još dugo osjećati na prstima i u dahu, ali ove punjene lepinjice ionako su (skoro) bolje od ljepljivog ljubljenja na kauču ili u hladovini, pa romantične aktivnosti ovog puta možete i preskočiti.
image
Lidija Lončarić

PUNJENE LEPINJE

Trebat će vam:
230 g brašna
150 g grčkog jogurta
1 žličica praška za pecivo
1 žličica soli
1 žlica maslinova ulja
50 ml vode
Za nadjev od feta sira:
150 g feta sira
1 šaka svježeg peršina
1 šaka svježeg kopra
1 režanj češnjaka
Za nadjev od rajčice:
1 rajčica
1 režanj češnjaka
mozzarella
maslinovo ulje
Dodatno:
kockica maslaca
1 režanj češnjaka

Priprema:

U većoj zdjeli pomiješajte brašno, grčki jogurt, prašak za pecivo, sol i maslinovo ulje pa postepeno dodajte vodu. Zamijesite mekano tijesto i oblikujte ga u kuglu. Pustite da stoji 20-ak minuta, a za to vrijeme pripremite nadjeve. Feta sir razmrvite prstima, dodajte mu sitno sjeckano začinsko bilje i jedan ribani režanj češnjaka. Drugi režanj češnjaka nasjeckajte na sitno i pirjajte na malo maslinova ulja. Dodajte sjeckanu rajčicu i pirjajte dok tekućina ne ispari. Tijesto potom podijelite na 4-5 jednaka dijela i svaki razvaljajte u krug. U sredinu stavite nadjev, na vrhu spojite krajeve tijesta kako biste dobili kuglicu, spljoštite je u disk i pecite svaku lepinju na tavi oko 3 minute sa svake strane. Po želji natrljajte češnjakom i premažite maslacem. Poslužite toplo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:55