Oprez, slasno!

Ove mesne okruglice definitivno nisu za dane posta, naprosto im je teško odoljeti

 Alleko/Getty Images
Ako vam je ovih dana teže nego ikad odabrati što pripremiti za ručak, kako je to mnogima, poslužite se ovim šalabahterom
Ako vam je ovih dana teže nego ikad odabrati što pripremiti za ručak, kako je to mnogima, poslužite se ovim šalabahterom

Priprema: 20 minuta
Kuhanje: 30 minuta
Porcija: 4

Trebat će vam:
500 g mljevene govedine ili miješanog mesa
1 jaje
2 žlice krušnih mrvica
1 mali luk, sitno nasjeckan
2 češnja češnjaka, nasjeckana
1 žličica soli
½ žličice papra
½ žličice mljevene crvene paprike

Za ljuti umak:
2 žlice maslinovog ulja
1 crveni luk, sitno nasjeckan
2 češnja češnjaka, nasjeckana
1 svježa čili papričica, nasjeckana (ili 1/2 žličice ljutog čilija u prahu)
400 g pelata ili sjeckanih rajčica iz konzerve
1 žlica koncentrata rajčice
1 žličica šećera
sol i papar po ukusu

Za kukuruznu palentu:
200 g kukuruzne krupice
800 ml vode
1 žličica soli
30 g maslaca

Priprema:

U zdjeli pomiješajte mljeveno meso, jaje, krušne mrvice, luk, češnjak, sol, papar i mljevenu papriku. Oblikujte male okruglice.

U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Pržite okruglice sa svih strana dok ne postanu zlatno smeđe. Izvadite ih i ostavite sa strane. U istoj tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte luk i pirjajte 2-3 minute dok ne omekša. Dodajte češnjak i čili papričicu te pirjajte još 1 minutu. Dodajte pelate, koncentrat rajčice, šećer, sol i papar. Kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta dok se umak ne zgusne.

Vratite okruglice u umak i kuhajte još 10 minuta, povremeno ih prevrćući. U loncu zakuhajte vodu sa solju. Postupno dodajte kukuruznu krupicu, stalno miješajući pjenjačom kako biste izbjegli grudice.

Kuhajte na laganoj vatri 5-7 minuta, povremeno miješajući, dok palenta ne omekša. Umiješajte maslac za kremastu teksturu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2025 21:38