ZA POD ZUB

Ovi kremasti punjeni uštipci pripremaju se daleko brže i jednostavnije od krafni, a jednako su ukusni

Umjesto dizanog tijesta, napravite kuhano ili prženo pa sve zajedno ubacite u vruće ulje i punite kremama. Brže, jednostavnije, a jednako ukusno kao krafne

Kad vam se jedu krafne, ali niste sasvim sigurni u svoje sposobnosti u pripremi dizanog tijesta, možda bi vam ove loptice od kuhanog ili prženog tijesta, kako ga neki još nazivaju, mogle biti dobro rješenje. Priprema krafni, naime, prilično je složen zadatak, u što sam se uvjerila nekoliko puta.

Dizano tijesto i nije neki problem, ali toliko je drugih faktora na kojima se vrlo lako poskliznuti, poput primjerice održavanja temperature prostorije u kojoj se dižu, a potom i ulja u kojem se prže, da radije, s ciljem očuvanja živaca i vremena, krafne kupujem u pekarnicama i slastičarnicama. Kada sam razmišljala o alternativi, na pamet mi je palo tijesto kakvo se radi za princes krafne ili eclaire, ali prženo kako bih izbjegla mogućnost da i to zeznem otvaranjem pećnice.

image
Lidija Lončarić

Nije to ništa novo ni revolucionarno jer takvo što već postoji i nosi naziv bigne, ali se obično puni samo slastičarskom kremom. Odlučila sam se za promjenu pa klasičnoj kremi od vanilije dodati džem od marelica, bez kojeg ne mogu zamisliti dobru krafnu, i dobila zalogaje koji se pripremaju mnogo jednostavnije i brže od krafni, a još brže nestaju s tanjura. Probajte i vi, prženje u vlastitoj kuhinji jednom godišnje moglo bi vam se isplatiti zbog ovih slatkih zalogaja.

image
Lidija Lončarić

UŠTIPCI S KREMOM OD VANILIJE I DŽEMOM OD MARELICE

Za 10-ak kuglica:

150 ml mlijeka

50 g maslaca

100 g brašna

2 jaja

2 žlice šećera

prstohvat soli

Za kremu:

2 žumanjka

200 ml mlijeka

2 žlice šećera

1,5 žlica gustina

70 ml slatkog vrhnja

Priprema:

Najprije napravite tijesto tako da u posudu stavite mlijeko i maslac pa ih zagrijete. Dodajte šećer i sol. Kuhajte dok se maslac ne otopi, a zatim dodajte prosijano brašno i miješajte dok ne dobijete tijesto koje se odvaja od stijenki posude. Prebacite u posudu za miksanje, kratko ohladite pa uz neprestano miksanje dodajte jedno po jedno jaje. Trebali biste dobiti gustu, sjajnu kremu. Drugu posudu zatim napunite uljem za prženje, dobro zagrijte pa dodajte žlicu po žlicu smjese. Pržite dok ne postane zlatno (ili malo tamnije, ne brinite se, ionako ćete ih posipati šećerom kao ja). Kremu napravite tako da mikserom najprije izmiksate žumanjke i šećer. Dodajte zatim malo vanilije i gustin. U posudi zagrijte mlijeko pa polovicu dodajte žumanjcima uz neprestano miksanje. Zatim sve prebacite u posudu s mlijekom pa kuhate na laganoj vatri i miješajte pjenjačom dok ne dobijete gustu kremu i dok se ne riješite svih grudica. Ugasite vatru. Kremu prebacite u drugu posudu, prekrijte je plastičnom folijom i spremite u hladnjak. Kada se ohladi, izmiješajte je s blago tučenim slatkim vrhnjem i njome punite hladne loptice. Kada ste ih sve napunili, u slastičarsku vrećicu stavite džem od marelice i dodajte i njega u loptice. Poslužite posipano šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 11:55