BRZI I JEDNOSTAVNI

Ovi lagani biskvit kolači s bademima i malinama veliki su hit na svakom druženju, imamo recept

 Andrea Cukrov/@andreacukrov Instagram
Recept za jednostavne financiere s nama je podijelio Filip Matok iz zagrebačke slastičarnice Gibanica

Na prošlotjednom humanitarnom buvljaku održanom u zagrebačkom parku Ribnjak, u sklopu Art parka, isprobali smo čitav niz delicija domaćih blogera i zaljubljenika u kuhanje, a među one koje su nam se svidjele najviše ubrajamo i financiere Filipa Matoka iz slastičarnice Gibanica, smještene na zagrebačkoj Branimirovoj. Njegovi su slatki zalogaji s malinama, naime, s pladnja nestali među prvima pa smo ga odmah zamolili recept kako bismo ih mogli rekreirati kod kuće. Filip nam je pojasnio kako su u pitanju nježni francuski biskvit kolači s bademovim brašnom i dodatkom malina koje daju dozu svježine te kako su prilično jednostavni za pripremu. Recept ostavljamo u nastavku.

image
Neja Markicevic/Cropix/

Filip Matok vlasnik je slastičarnice Gibanica, koja se nalazi na zagrebačkoj Branimirovoj i o kojoj smo svojevremeno i pisali. Svojim gostima nudi slastice u tradicionalnoj i modernoj izvedbi pa tako u Gibanicu možete svratiti na mađaricu, medenu pitu, zlevanku i međimursku gibanicu. Osim tradicionalnih okusa, tu su i Filipovi popularni tartevi. Odnedavno njegove slastice možete pronaći i u pizzerijama Basta, a kako nam je otkrio u kratkom razgovoru, uskoro otvara svoju drugu slastičarnicu.

"Novu slastičarnicu otvaram početkom kolovoza u Oroslavju. Bit će smještena u prostoru gradske kavane i nosit će naziv Gibanica coffee&cakes. Ponuda će biti nešto drugačija i nudit će se samo moderne slastice, za razliku od zagrebačke Gibanice gdje nudimo i moderne i tradicionalne varijante slastica. Osim toga, bit će i torti na šnite, kave, aromatiziranih limunada, koktela i drugih poslastica", otkrio nam je Filip Matok.

image
Andrea Cukrov/@andreacukrov Instagram

Za financiere s malinama će vam trebati:

300 g maslaca

250 g šećera u prahu

300 g bademova brašna

80 g glatkog brašna

230 g bjelanjaka

Ekstrakt vanilije po želji

Priprema:

Maslac stavite u tavu ili zdjelu i pustite da poprimi boju i orašasti miris. Ohladite ga do sobne temperature. U zdjelu stavite sve suhe sastojke, dodajte maslac i na kraju bjelanjak (nije ga potrebno miksati). Sve zajedno pomiješajte i stavite u kalupe za muffine. Dodajte voće po želji, u ovom slučaju maline, a dodati možete i pastu od orašastih plodova po želji. Pecite na 180 stupnjeva oko 12 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 23:53