PRIPREME ZA BOŽIĆ

Ovih blagdana radimo jednostavan slatki kruh po receptu iz popularne šibenske slastičarnice

 Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
Božićni slatki kruh po receptu Antonije Drezge iz šibenske slastičarnice Yum Pastry Shop

"Ovaj slatki kruh za mene još od djetinjstva predstavlja Božić. U našoj obitelji oduvijek se u ovo doba uživa u ovakvim slasticama, i to pamtim kroz cijeli život. Ima zimskih, aromatičnih dodataka, agruma i slatkog sušenog voća, a po želji, može se dodati i marcipan. U varijanti koju radim za našu slastičarnicu dodat ću i pire od jabuka. Jako me veseli ovo doba i jedva čekam raditi slastice za slastičarnicu, ali i za svoje doma. Uvijek je to nekakva kombinacija modernih i tradicionalnih kolača", rekla nam je Antonia Drezga dok je za nas pripremala ovaj sočan, slatki božićni kruh.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Sastojci za 4 komada:

400 g šećera

480 g glatkog brašna

24 g praška za pecivo

10 g vanilin šećera

5 g soli

1 žličica cimeta

naribana korica dvije naranče

naribana korica jednog limuna

100 g sjeckanih badema

200 g miješanog suhog voća

240 ml svježe cijeđenog soka naranče

sok od pola limuna

245 g jogurta

160 ml kokosova ulja

2 jaja

2 velike žlice ruma plus za namakanje suhog voća

Priprema:

U posudi za miksanje sjedinite brašno, šećer, prašak za pecivo, cimet, vanilin šećer, sol, koricu naranče i limuna, sjeckane bademe te mješavinu suhog voća koju ste prethodno barem pola sata namakali u rumu. U drugoj posudi sjedinite svježe cijeđeni sok naranče i limuna, jogurt, jaja, rum i na kraju rastopljeno kokosovo ulje. Mikserom na najmanjoj brzini miješajte mješavinu suhih sastojaka te laganim mlazom dodajte mješavinu vlažnih sastojaka. Dobivenu smjesu stavite u kalupe koje ste prethodno premazali maslacem. Dekorirajte listićima badema te pecite na 180 stupnjeva, 50 minuta.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 01:30