PRIPREME ZA BOŽIĆ

Ovih blagdana radimo jednostavan slatki kruh po receptu iz popularne šibenske slastičarnice

 Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
Božićni slatki kruh po receptu Antonije Drezge iz šibenske slastičarnice Yum Pastry Shop
Božićni slatki kruh po receptu Antonije Drezge iz šibenske slastičarnice Yum Pastry Shop

"Ovaj slatki kruh za mene još od djetinjstva predstavlja Božić. U našoj obitelji oduvijek se u ovo doba uživa u ovakvim slasticama, i to pamtim kroz cijeli život. Ima zimskih, aromatičnih dodataka, agruma i slatkog sušenog voća, a po želji, može se dodati i marcipan. U varijanti koju radim za našu slastičarnicu dodat ću i pire od jabuka. Jako me veseli ovo doba i jedva čekam raditi slastice za slastičarnicu, ali i za svoje doma. Uvijek je to nekakva kombinacija modernih i tradicionalnih kolača", rekla nam je Antonia Drezga dok je za nas pripremala ovaj sočan, slatki božićni kruh.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Sastojci za 4 komada:

400 g šećera

480 g glatkog brašna

24 g praška za pecivo

10 g vanilin šećera

5 g soli

1 žličica cimeta

naribana korica dvije naranče

naribana korica jednog limuna

100 g sjeckanih badema

200 g miješanog suhog voća

240 ml svježe cijeđenog soka naranče

sok od pola limuna

245 g jogurta

160 ml kokosova ulja

2 jaja

2 velike žlice ruma plus za namakanje suhog voća

Priprema:

U posudi za miksanje sjedinite brašno, šećer, prašak za pecivo, cimet, vanilin šećer, sol, koricu naranče i limuna, sjeckane bademe te mješavinu suhog voća koju ste prethodno barem pola sata namakali u rumu. U drugoj posudi sjedinite svježe cijeđeni sok naranče i limuna, jogurt, jaja, rum i na kraju rastopljeno kokosovo ulje. Mikserom na najmanjoj brzini miješajte mješavinu suhih sastojaka te laganim mlazom dodajte mješavinu vlažnih sastojaka. Dobivenu smjesu stavite u kalupe koje ste prethodno premazali maslacem. Dekorirajte listićima badema te pecite na 180 stupnjeva, 50 minuta.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2025 01:44