SJEĆATE SE OVE PITE?

Ovo je jedini recept koji ćete ikada trebati za omiljeni kolač iz djetinjstva!

 Marko Miščević/
Kremasta bijela pita jedan je od najpoznatijih kolača koji se služi na blagdanskom stolu
Kremasta bijela pita jedan je od najpoznatijih kolača koji se služi na blagdanskom stolu

Jednu od najpoznatijih tradicionalnih slastica baš uvijek pripremamo prema starinskom receptu naših baka, a upravo tanke kore od nekoliko bazičnih sastojaka kao što su brašno, maslac, šećer i vanilin šećer u kombinaciji s bogatom kuhanom kremom s limunovim sokom nepogrešivi su odabir i u uskršnje doba.

Dobro je spomenuti kako je kod pripreme bijele pite kore najbolje razvaljati između silikonskih podloga za valjanje, a dobro će doći i svima dostupna varijanta - veliki komad prozirne folije ili od razrezane čiste poveće vrećice. Dobra ideja bit će i pobrašniti podlogu na kojoj valjate kore, a prije pečenja ih probodite s vilicom kako se pri pečenju ne bi napuhale. Također, osim limunovog soka, u kremu možete dodati i malo ruma, a prije rezanja pitu je važno dobro ohladiti kako bi kocke, jednom kada ćete ih rezati, bile što urednije.

U nastavku vam donosimo klasičan recept za bijelu pitu kakve su radile i naše bake.

Trebat će vam:

Za tijesto:

  • 400 g brašna
  • 200 g maslaca
  • 150 g šećera
  • 1 jaje
  • 3 žlice mlijeka
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 vanilin šećera

Za kremu:

  • 700 ml mlijeka
  • 7 žlica oštrog brašna
  • 200 g maslaca
  • 3 vanilin šećera
  • 150 g šećera u prahu
  • 2 žlice soka od limuna

Priprema:

Od sastojaka za tijesto zamijesiti tijesto i ispeći tri kore. Od mlijeka i brašna skuhati kremu i pustiti da se dobro ohladi. U posudu staviti maslac, vanilin šećer, šećer u prahu i limunov sok i dobro izmiksati. Kremu dobro ohladiti. Svaku koru premazati kremom, na gornju staviti tanki sloj kreme i posuti šećerom u prahu ili čokoladnim mrvicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 12:38