LJETNI HIT

Ovo je najbolji ljetni umak! Za pripremu vam trebaju krastavci i jogurt, a odlično se slaže uz povrće i meso s roštilja

Ovaj umak možete dodati i u sendviče, poslužiti uz hrskavi pečeni krumpir ili uz jaja za doručak

Grčka salata, hrskavi prženi krumpirići i tzatziki trojstvo su koje se često može naći na stolovima u grčkim kućanstvima. No, kad bolje promislimo, lagana, odlična za grickanje uz čašu pića po izboru i jednostavna za pripremu, a okusom više nego ukusna, ova jela govore ljeto bez obzira na destinaciju na kojoj se nalazili. I dok grčku salatu možete napraviti tako da pomiješate rajčicu, luk, krastavce, papriku, masline, feta sir i začine, a krumpiriće tako da krumpir narežete na tanke štapiće, pržite u maslinovu ulju pa posipate sa suhim origanom, za tzatziki će vam možda ipak trebati recept. Upravo zato, donosimo ga u nastavku.

image
Oykuozgu/Getty Images/istockphoto

Tzatziki je zapravo osvježavajući umak na bazi jogurta u koji se dodaje začinsko bilje i češnjak i koji se odlično slaže upravo uz ranije spomenute krumpiriće, a poslužiti ga možete i uz klasična pečena jaja za doručak, mesne delicije s grilla, falafel, pečeni krumpir, kruščiće, u sendviču i kebabu ili kao kremastu salatu uz druga mesna, riblja i povrtna jela. Iako se gotov može kupiti i u supermarketu, najbolji je uvijek kada ga napravite sami. Priprema može biti jednostavna i potrajati 10-ak minuta, ali ovom umaku možete posvetiti i nešto više vremena kako bi bio još bolji i ukusniji.

image
Mariha-kitchen/Getty Images

Odlučite li se na drugu varijantu, razmislite o tome da najprije procijedite svoj grčki jogurt, kako bi bio gušći, a umak što kremastiji. Ubacite ga u cijedilo koje ste obložili gazom, ispod njega stavite posudu kako biste uhvatili svu tekućinu, a zatim sve zajedno ostavite u hladnjaku preko noći pa koristite po potrebi. Naravno, ako tzatziki želite poslužiti odmah, jogurt možete cijediti i tek 10-ak minuta, dok pripremate krastavce i druge sastojke.

image
Easybuy4u/Getty Images

Kod pripreme krastavaca također je dobro pripaziti na višak tekućine. Operite ih, naribajte, posolite, pustite da kratko odstoje pa dobro ocijedite. Na kraju vam preostaje još samo da naribate ili protisnete češnjak, sitno nasjeckate kopar, dodate maslinovo ulje i ocat ili limunov sok, malo soli i dobro pomiješate. U nastavku ostavljamo recept sa svim mjerama za tradicionalni grčki tzatziki pa svakako, ako ovog vikenda planirate uživati u kakvim mesnim delicijama ili vam kečap uz krumpiriće jednostavno dosadi, razmislite o pripremi ovog popularnog, kremastog i preukusnog umaka.

ŠTO VAM JE SVE POTREBNO ZA TZATZIKI

Trebat će vam:

560 g grčkog jogurta

150 g većeg krastavca

4 režnja češnjaka (ili dva, ako želite napraviti blažu varijantu)

2 žlice sjeckanog kopra

2 žlice vinskog octa ili limunova soka

3 žlice maslinova ulja

sol po potrebi

malo kopra ili mente za ukrašavanje

image
Lauripatterson/Getty Images
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:44