Sad mu je sezona

Ovo je najbolji orašasti plod – čuva naše srce, zbog njega mršavimo, prepun je zdravih vlakana, a ne jedemo ga dovoljno

Kesten Mont Blanc

 Biljana Oklopčić @bibis_baking_tales
Kesteni sadrže mnoštvo zdravih ugljikohidrata i vlakana, donosimo jedan slani recept i dva slatka koji će oduševiti baš sve
Kesteni sadrže mnoštvo zdravih ugljikohidrata i vlakana, donosimo jedan slani recept i dva slatka koji će oduševiti baš sve

Već krajem rujna na ulicama hrvatskih gradova mogli su se pronaći pečeni kesteni, omiljena jesenska delicija Hrvata. Ima nešto posebno u večernjoj šetnji s mjericom vrućih kestena, ostala nam je to uspomena iz djetinjstva i tradicija koju ćemo rado prenijeti na vlastitu djecu.

A tek potraga za kestenima u šumi! To može biti prava avantura za cijelu obitelj, prilika za boravak ma svježem zraku – naravno, uz važeću besplatnu dozvolu Hrvatskih šuma.

Odlična je vijest da kesteni nisu samo ukusni, već i itekako korisni za zdravlje pa ih definitivno trebamo jesti što češće, idealno kao zamjenu za slatkiše bez ikakve nutritivne vrijednosti.

Ako usporedimo kesten s ostalim orašastim plodovima, on je bolji izbor jer sadrži manje kalorija, a više zdravih ugljikohidrata i vlakana (čak 21 posto preporučenog dnevnog unosa vlakana). Uz to, odličan je izvor brojnih vitamina i minerala (naročita bakra, mangana i vitamina C). Kesteni sadrže i mnoštvo antioksidansa, čime štite vaše oči od negativnog utjecaja plavog svjetla, smanjuju oksidativni stres koji posljedično dovodi do bolesti srca, dijabetesa i karcinoma.

Čuvari našeg srca

Upravo su za srce ovi jesenski plodovi pravi spas i to ponajviše zbog toga što imaju visok udio kalija, pravog čuvara zdravlja našeg srca. Baš on pomaže pri regulaciji krvnog tlaka.

Uz to, kesteni pomažu i pri gubitku tjelesne mase jer nam daju dugotrajniji osjećaj sitosti te ubrzavaju probavu. Ovdje je važno napomenuti da im se pečenjem ipak znatno povećava kalorijska vrijednost pa su kuhani ipak bolji izbor ako imate na umu mršavljenje.

Važno je napomenuti i da kesteni ne sadrže gluten zbog čega su odličan izbor za one koji pate od celijakije.

No, izbor nije samo kuhani ili pečeni, kesten možete jesti i u 100 postotnom pireu i imati sve gore navedene benefite u obliku koji se tako lako kombinira u slatkim i slanim jelima.

Ako niste znali, Sana Kesten pire se može kupiti u većim prodajnim mjestima trgovačkih lanaca: Spar, Konzum, Kaufland, KTC, kao i na Konzum.hr te Wolt marketu, a uskoro i u Plodinama. Stopostotni kesten pire napravljen je od čistog kestena, skuhanog, očišćenog i pasiranog u finu strukturu. Ovaj pire je potpuno prirodan, bez ikakvih dodataka i aroma, dakle možete biti sigurni u to da jedete samo kesten. Uz stopostotni kesten pire, Sana delikatese u svojoj ponudi imaju i Kesten pire 72%, a kako on sadrži i šećer, aromu vanilije i rum, odličan je sastojak jesenskih kolača.

Kako je Sana kesten pire 100% neslan i nezaslađen, može se koristiti i u slanim jelima, poput ovog fenomenalnog recepta za tjesteninu:

Tjestenina s kremastim umakom od Sana kesten pirea 100%

image

Tjestenina s kremastim umakom od Sana kesten pirea 100%

Sana delikatese

Sastojci (2 osobe):

200–250 g tjestenine (najbolje špageti)

200 g Sana Kesten pirea 100% (neslanog i nezaslađenog)

1 manji luk ili 1 šalica poriluka na kolutiće

200 ml vrhnja za kuhanje (ili biljna zamjena)

1 žlica maslaca ili maslinovog ulj

Sol, papar

Malo muškatnog oraščića (po želji)

Sana Power sir po izboru za posipanje (Mozza ili Trapi) ili Power mix sjemenke (a može i oboje)

Priprema:

Tjesteninu skuhajte u posoljenoj vodi prema uputama. Na tavi zagrijte maslac ili ulje pa dinstajte sitno sjeckani luk ili poriluk dok ne omekša.

Dodajte Sana kesten pire 100%, prethodno odmrznut, i kratko promiješajte da se poveže. Ulijte vrhnje za kuhanje, dobro promiješajte i kuhate na laganoj vatri 3–5 minuta. Začinite solju, paprom i malo muškatnog oraščića. Umiješajte ocijeđenu tjesteninu u umak. Ako je pregusto, dodajte žlicu–dvije vode u kojoj se kuhala tjestenina.

Poslužite sa naribanim sirom Sana Power Trapi ili Mozza.

Dobar tek i #uživajzdravo

Recept by: Sana delikatese

Odmah kupite dva Sana kesten pirea 100% jer donosimo i recept za neodoljiv desert koji je pripremila Biljana Oklopčić s Instagram profila bibis_baking_tales:

Kesten Mont Blanc

image

Kesten Mont Blanc

Biljana Oklopčić @bibis_baking_tales

Sastojci:

Krema od bijele čokolade:

40 g škrobnog brašna

20 g šećera

2 veća jaja

prstohvat soli

500 g mlijeka

1 i 1/2 žličica ekstrakta vanilije

100 g nasjeckane bijele čokolade

Krema od kestena:

250 g Sana Kesten pirea 100%

70 g omekšanog maslaca

50-80 g šećera u prahu (ili više po okusu)

1 žlica ruma

1-2 žlice vode

Podloga:

15-ak piškota

100-150 ml mlijeka

1-2 žlice krem likera

Dekoracija:

šećer u prahu

Priprema:

Pomiješajte škrobno brašno, šećer i sol u manjoj zdjelici. Dodajte jaja i miksajte dok smjesa ne postane glatka i kremasta. Dodajte mlijeko te kuhajte na srednje jakoj vatri dok smjesa ne počne kuhati. Stalno miješajući kuhajte još minutu, a onda maknite s vatre.

Dodajte bijelu čokoladu i ekstrakt vanilije. Ostavite minutu, a onda miješajte dok smjesa ne postane glatka i sjajna. Pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak.

Maslac i šećer miksajte 5-6 min dok maslac ne postane kremast. Dodajte kesten pire, rum i vodu te miksajte dok smjesa ne postane glatka i maziva.

U zdjelici pomiješajte mlijeko i liker. Narežite piškote na komadiće. Svaki komadić kratko umočite u mlijeko.

U čaše slažite red piškota, red kesten kreme i red čokoladne kreme.

Ponovno složite red piškota umočenih u mlijeko i red čokoladne kreme. Žlicom ili špatulom oblikujte kremu od bijele čokolade u piramidu.

Stavite kremu od kestena u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom. Istiskujte kremu od kestena oko kreme od bijele čokolade.

Stavite u hladnjak na nekoliko sati. Prije posluživanja posipati šećerom u prahu.

Osim 100 postotnog kesten pirea, Sana delikatese u svojoj ponudi imaju i mnoštvo drugih proizvoda s kestenom. Ističu se kesten rolade s čokoladom ili bez, ali i kesten štapići. Upravo su oni važan dio brzog, a prefinog recepta Alice Bijeli s Instagram profila okruglica79. Priprema traje manje od pola sata od prvog sastojka do gotovog proizvoda, a za ovaj slatki recept je bolje uzeti Sana kesten pire 72% koji, osim kestena, sadrži i šećer, vaniliju i rum. Baš sve one sastojke zbog kojih će vam cijeli dom mirisati po ovim prefinim muffinima. Najbolje od svega, ako vam je i pola sata za pripremu ovog deserta puno, usput se zasladite Sana kesten pireom 72% koji je fenomenalan i dok se jede sam. Vrijeme će proletjeti!

Muffini s kesten pireom i narančom

image

Muffini s kesten pireom i narančom

Alica Bjeli @okruglica79

Sastojci za 10 muffina:

3 jaja

200 g Sana kesten pirea 72%

100 g maslaca sobne temperature

110 g glatkog brašna

6 g praška za pecivo

60 ml narančinog soka

1 pakiranje Sana kesten štapića s kakaom i narančinom korom

75 g tamne čokolade (70%) narezane na komadiće

Priprema:

Pjenasto umutite jaja, maslac i kesten pire. Iscijedite narančin sok pa umutite u smjesu. Nakon toga prosijte brašno i prašak za pecivo pa umutite u jednoličnu smjesu. Kesten štapiće narežite na komadiće i lagano umiješajte u smjesu. Po jednu žlicu smjese sipajte u košarice za muffine (njih 10) te u svaku košaricu stavite još nekoliko komada narezane čokolade. Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 190°C oko 20 minuta. Provjeriti čačkalicom jesu li muffini pečeni. Ohladiti i uživati!

Dobar tek!

#uživaj zdravo

Recept i foto: Alica Bjeli @okruglica79


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Sana delikatesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2025 09:56