KREMASTO I SOČNO

Ovo je najbolji recept za krafne koji možete pronaći, punjene su najukusnijim džemom i kremom

 Neja Markicevic/Cropix/Cropix
Recept za slasne krafne s nama je podijelila Janja Benić, a jednom kada ih isprobate, vraćat ćete im se bez obzira na godišnje doba

Osim recepta za najpopularnije krafne Instagrama, Janja Benić, poznatija kao Janjolinka, s nama je podijelila i nekoliko dobrih savjeta kojih se pri pripremi ove poslastice svakako vrijedi držati.

Objasnila nam je tako kako je svaki dio pripreme iznimno važan. Svi sastojci obavezno se važu, a odstupanje od recepta se ne preporučuje. Čak i mala promjena može dovesti do pogreške. Dodaje i kako svakako na umu valja imati da se prirodni kvasac ponaša drukčije u različitim vremenskim prilikama i da svako brašno reagira barem malo drukčije. Za svaki slučaj, savjetuje, koristite kvalitetnije brašno malih proizvođača.

U nastavku donosimo još nekoliko važnih uputa.

TIPS&TRICKS

Najbolje je da su svi sastojci sobne temperature.

Jako je bitan dio kad se postupno dodaje maslac i ne smije se brzati s procesom. Kroz cijeli proces miješenja važno je provjeravati rastezljivost tijesta. Ako ono puca, potrebno ga je još mijesiti.

Nikako nemojte dodavati više brašna nego što piše u receptu, samo ga nastavite dulje mijesiti. Gluten će se razviti s vremenom. Ako dodajete brašno, onda vam krafne neće biti toliko mekane.

Tehnika slap&fold je dobra za jačanje tijesta. Izvodi se nakon što ste tijesto zamijesili tako da se tijestom lupa po stolu, a zatim se preklapa. Ova tehnika dobra je i u slučaju da krafne radite ručno.

Krafne obavezno moraju biti pokrivene kad se dižu da se ne bi osušile i prestale rasti. Prekrijte ih plastičnom folijom ili preokrenutom posudom za pečenje, nikako krpom ili stolnjakom.

Kako ćete znati da su krafne spremne za prženje? Krafne od 40, 42 grama nakon samog oblikovanja bit će promjera 4 cm, a kad su spremne za prženje, trebaju biti između 6 i 7 cm.

Pečenjem u fritezi lakše možete kontrolirati temperaturu ulju, a pri pečenju u loncu važno je provjeravati temperaturu termometrom. Najbolje ih je peći na temperaturi između 170 do 180 stupnjeva.

Osim cimeta, šećeru u koji valjate krafne možete dodati limunovu koricu, vanilin šećer ili vaniliju u prahu.

Prvi korak postupka je da se napravi slatki kvasni nastavak i njega radimo dva puta.

1. slatki kvasni nastavak

10 g aktivnog sourdough startera
30 g pšeničnog bijelog brašna (idealno je namjensko brašno za dizana tijesta, ali može i s običnim glatkim brašnom)
20 g vode
12 g smeđeg šećera

Pomiješajte prvo vodu i starter pa dodajte šećer i na kraju brašno. Ovisno o vašoj sobnoj temperaturi, bit će vam potrebno oko 10 sati da se kvasni nastavak udvostruči (sobna temperatura oko 23 stupnjeva C). Računajte s tim kad ga krenete raditi.

2. slatki kvasni nastavak

Cijela količina 1. slatkog kvasnog nastavka
90 g pšeničnog bijelog brašna T-500
40 g vode
23 g smeđeg šećera

Kad vam se 1. slatki kvasni nastavak udvostručio pomiješajte ga s navedenim sastojcima i pustite da stoji barem 10 sati, kad se utrostruči možete krenuti raditi glavno tijesto za krafne.

Glavno tijesto (za 22 komada mini krafni)

390 g brašna
30 g smeđeg šećera
9 g soli
150 g jaja (oko 3 srednja jaja)
naribana korica limuna
1/2 žličice mljevene vanilije ili 1 žličica ekstrakta od vanilije
1 žličica ruma
60 g vode
cijeli slatki kvasni nastavak
120 g maslaca sobne temperature (stavlja se na kraju)

Priprema:

Ako imate samostojeći mikser, Janja predlaže da tijesto miksate pomoću njega jer će vam biti puno lakše. Ako ga nemate, možete i ručno, ali će proces izrade trajati dosta duže. Prvo pomiješajte šećer, jaja, vodu, vaniliju i rum pa u tu smjesu natrgajte slatki kvasni nastavak i miješajte dok se ne rastopi.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

U zasebnu zdjelu (ili zdjelu od miksera) stavite brašno u koje ćete naribati koricu od limuna i dodati sol. U zdjelu s brašnom ćete polako ulijevati tekuću mješavinu. Miksajte na najnižoj brzini. Miksajte dok se tijesto ne odvoji od stijenki (sigurno više od 5 minuta), potom postupno dodajte komadiće maslaca. U ovoj fazi možete pojačati brzinu miksera i miksajte dok ne dobijete mekano, sjajno elastično tijesto. Mijesite tijesto s pauzama od 2 – 3 minute jer ćete tako dati tijestu da razvije gluten. Možete uzeti mali dio tijesta i testirati ga tako da primite tijesto s oba palca i razvučete ga.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Tijesto vam ne bi smjelo pucati, ako puca mijesite dalje. Ako radite ručno, tijesto se mijesi na drvenoj površini bez dodavanja brašna. Mijesite dosta dugo, sve dok se gluten u potpunosti ne razvije te se to ljepljivo tijesto ne počne samo odvajati od površine. Tijesto nakon toga poklopite i ostavite neka se diže na sobnoj temperaturi nekoliko sati (5 – 6 sati ovisno o vašoj sobnoj temperaturi) i onda ga premijesite ručno, poklopite i spremite u hladnjak preko noći.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix


Drugo jutro izvadite tijesto iz hladnjaka i odmah ga takvo hladno možete oblikovati. Pripremite si čisti stolnjak ili čistu kuhinjsku krpu i pobrašnite ga jer ćete na njega slagati tijesto za krafne. Uz pomoć digitalne vage izvažite tijesto na komade od 40-42 g za mini krafne, 50-52 g za srednje ili 65 g za veće krafne. Idealno je da su vam sve krafne podjednake težine/veličine.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Uzmite komad tijesta i zavrtite ga po radnoj plohi tako da koristite donji dio dlana, točnije vanjske rubove dlana uz palac i mali prst i tako radite tenzije u tijestu kako bi se lijepo zategnulo i oblikovalo.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Kada ste oblikovali cijelo tijesto malo pobrašnite kuglice po gornjoj površini, lagano ih spljoštite i pokrijte prozirnom folijom. Nikako ih nemojte samo pokriti sa stolnjakom ili krpom jer će se tada stvoriti korica na tijestu što nam nije idealno u ovom slučaju jer tijesto neće imati prostora da raste. Zato je bitno staviti prozirnu foliju. Krafne se trebaju dizati još par sati tako oblikovane dok se ne udvostruče (otprilike 4 – 5 sati)

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix


Za pečenje možete koristiti suncokretovo ulje, ako nemate fritezu ulje u loncu neka vam bude otprilike 3 - 4 cm visoko. Polako ga zagrijavajte (idealno je ako imate termometar pa možete izmjeriti temperaturu ulja) na 170 do 180 C. Krafne stavljajte u ulje gornjom stranom - ona strana krafne koja je na stolnjaku bila dolje sada će biti gore.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Uključite si timer i pecite ih 2 minute sa svake strane. Prve dvije minute pecite poklopljeno, okrenite pa pecite otklopljeno. Vadite ih na unaprijed pripremljeni papirnati ručnik i nakon što je papir upio ulje uvaljajte ih u sitni kristal šećer s malo cimeta. Na količinu od 200 g šećera stavite ¼ žličice cimeta u prahu. Krafne punite kad su se malo ohladile, prvo nožićem napravite jednu rupu pa u to pomoću dresir vrećice napunite kremom ili džemom.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Diplomat krema od vanilije

Trebat će vam:

1 mahuna vanilije ili 1 žličica ekstrakta od vanilije

500 g mlijeka

6 žumanjaka

125 g šećera

60 g brašna

125 g vrhnja za šlag

Priprema:

Miksajte žumanjke i šećer dok ne poblijede te umiješajte brašno. Stavite mlijeko u posudu za kuhanje i zagrijte ga neka lagano zavrije. Vruće mlijeko pomiješajte sa smjesom od jaja i brašna tako da ga polako izlijevate kroz cjedilo. Stavite cijelu smjesu u čistu posudu i vratite na laganu vatru. Neprestano miješajte dok ne postane gusta i glatka smjesa. Kada se smjesa počne sjajiti tada je gotova. Maknite s vatre i dodajte ekstrakt vanilije, ako možda koristite mahunu vanilije nju ćete kuhati s mlijekom od samog početka, a izvadit ćete ju kad je krema gotova i prije nego ide u hladnjak. Stavite kremu u zdjelu, pokrijte je prozirnom folijom tako da ista direktno prijanja na kremu, ne dopuštajući da zrak uđe (ne želimo da se stvori korica na vrhu kreme). Stavite u hladnjak da se potpuno ohladi. Nakon što se krema ohladila, miksajte slatko vrhnje u šlag. Slastičarsku kremu miksajte u zasebnoj zdjeli kako bi postala glatka. Koristeći špatulu lagano umiješajte tučeno vrhnje u kremu. Uz pomoć dresir vrećice (ili obične vrećice kojoj ste škarama odrezali vrh) punite krafne.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Brzi džem od jagoda

Trebat će vam:

700 g očišćenih jagoda

200 g šećera

24 g pektina

2 žlice limunovog soka (30 g)

4 žličice ruma (20 g)

Priprema:

Prvo napravite pire od jagoda tako da očišćene jagode ubacite u blender dok se jagode skroz ne izblendaju. Ako želite džem bez koštica ovakve jagode sada možete procijediti kroz cjedilo. U manjoj zdjelici pomiješajte šećer i pektin. U manji lonac ulijte izblendane jagode, stavite na laganu vatru te pustite da pire lagano proključa. Umiješajte sok limuna i rum. Mješavinu šećera i pektina lagano ubacite u jagode neprestano miješajući ih (nemojte ubaciti cijeli šećer istovremeno kako se ne bi stvorile grudice). Kuhajte nekih 4 do 5 minuta, povremeno miješajte sve dok se pire ne reducira u teksturu džema. Testirajte je li gotovo tako da na tanjur stavite malu količinu džema, pustite minutu da se ohladi pa prođite prstima sredinom. Ako džem ostane na mjestu i ne vrati se prema sredini, znači da je gotov. Maknite lonac s vatre i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Prebacite džem u zdjelicu koju ćete staviti u hladnjak i pokriti prozirnom folijom do korištenja.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:49