ZA POD ZUB

Ovo je onaj jedan dodatak od tri sastojka zbog kojeg će svaki kolač i torta biti bolji nego ikad

Sve što vam treba su lješnjaci (ili drugi orašasti plodovi), šećer, malo soli i voda, malo strpljenja i blender

Sezona je pečenja keksića te kremastih i dizanih kolača, a svi oni postat će još bolji ako im dodate samo jedan dodatak od tri sastojka - od kojih dva sigurno već imate u kuhinjskom ormariću. Ne, ovo nije nikakva reklama u kojoj ću ponudi dodati i set besplatnih noževa, nego otkrivanje tajne zbog koje će čak i oni koji samo vole peći kolače, ali ne i jesti ih, u rekordnom roku isprazniti svoje posude za pečenje. U pitanju je ništa drugo nego pasta od lješnjaka koja se radi tako da se najprije skuha karamel, a zatim se sve zajedno blenda dok se ne pretvori u smjesu nalik tekućem zlatu.

image
Lidija Lončarić

Intenzivnog, bogatog okusa lješnjaka, blago slatka i jako orašasta, odlična je za spajanje keksića, kao sloj u tortama, roladama i kolačima. Dodati je možete i u smjesu za čokoladne kuglice, ali i smrznuti u manjim komadićima pa dodati u sredinu pojedinačnih kolačića.

image
Lidija Lončarić

Osim od lješnjaka, pastu možete napraviti i od badema, pistacija i drugih orašastih plodova po želji, ali i, primjerice, bučinih sjemenki. I vjerujte mi, jednom kada je napravite, poželjet ćete je ponoviti sa svime što pronađete u kuhinjskom ormariću, a možda čak i koju teglicu u ovo blagdansko doba nesebično podijeliti s dragim prijateljima gurmanima. Ali, samo možda...

Trebat će vam:

300 g tostiranih lješnjaka
200 g šećera
3 - 5 žlica vode

Priprema:

Napravite karamel tako da otopite šećer s tri žlice vode i pustite da poprimi jantarnu boju. Kada je gotov, prelijte ga po lješnjacima i pustite da se ohladi. Čuvajte prste, karamel je vruć. Trebali biste dobiti karamel pločice s lješnjacima koje je zatim potrebno razlomiti na manje komade i ubaciti u blender. Blendajte dok ne dobijete pastu. Ovaj proces može potrajati jer će se sastojci u blenderu odvajati na stijenke pa si povremeno pomognite špatulom i vratite ih u sredinu. Imajte strpljenja, isplatit će se. Kada ste dobili gustu pastu, prebacite je u staklenku i koristite po potrebi.

Dodatno!

Nemojte se uplašiti dugotrajnog blendanja - ako je vašem aparatu previše ili se pregrije, jednostavno ga na nekoliko minuta isključite, a zatim ponovno počnite miksati. Ako je potrebno, možete dodati i žličicu ulja neutralnog okusa kako biste ubrzali proces.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 16:20