Recept Slavice Šagolj

Ovo je onaj jedan klasičan kućni recept za sočnu pincu koji uvijek uspijeva

Još uvijek stignete nabaviti sve namirnice kako biste ispekli ovu ljepoticu, simbol uskrsnog stola, po receptu koji je s nama podijelila naša Slavica Šagolj

Jedno od najslađih uskrsnih jela - pinca, sirnica ili slatka pogača, tradicionalno će se naći ovih blagdana na većini stolova u svim krajevima naše zemlje. Premda svaka domaćica ima obiteljski recept koji se razlikuje u nijanasama - sa ili bez grožđica, s koricom i sokom limuna ili i s koricom i sokom naranče, pravljena sa suhim kvascem ili pak svježim... zapravo se radi o više puta isprobanom receptu i traženju idealne formule za onaj koji će se vama najviše svidjeti. Naša Slavica Šagolj, čije recepte možete otkriti i na njezinom Instagram profilu, ovog nam blagdana u novom broju magazina Dobra hrana, koji je u prodaji od 10. travnja, donosi svoj omiljeni recept za pincu. Ostavljamo vam ga u nastavku i želimo da uz njega provedete puno slasnih trenutaka s onima koje najviše volite.

image
Berislava Picek/Cropix

PINCA PO RECEPTU SLAVICE ŠAGOLJ

Trebat će vam:
500 g glatkog brašna
42 g svježeg kvasca (1 kockica)
75 g šećera
100 ml mlijeka
1 žličica soli
1 žlica meda
1 vanilin šećer
2 cijela jaja
3 žumanjka
50 g maslaca sobne temperature
50 g svinjske masti
1 žlica ružine vodice ili ruma
korica dva limuna
korica jedne naranče


Za premazivanje:
1 žumanjak
listići badema
erlasti šećer

Priprema:

U mlako mlijeko namrvite kockicu kvasca, dodajte žličicu šećera i meda, promiješajte drvenom žlicom i pustite da se kvasac aktivira. Jaja i žumanjke stavite u jednu zdjelicu, pjenjačom ih umutite i stavite sa strane. U posudu samostojećeg miksera stavite brašno i dodajte zapjenjen kvasac. Počnite lagano miješati na srednjoj brzini. Dodajte razmućena jaja te dalje jedan po jedan sastojak. Mijesite sa svim sastojcima tijesto mikserom oko 10 minuta dok ne dobijete glatko tijesto koje se odvaja od stijenke posude. Tijesto oblikovano u kuglu prekrijte plastičnom folijom ili krpom i ostavite da se diže oko sat vremena, točnije dok se ne udvostruči. Nakon što je tijesto naraslo, premijesite ga dok ne postane fino glatko. Potom ga podijelite na tri jednaka dijela koja oblikujte u kuglu. Pleh u kojem ćete peći pincu obložite papirom za pečenje i na njega stavljate oblikovano tijesto. Tijesto opet prekrijte prozirnom folijom te pustite da se ponovno diže oko sat vremena. Kada su pince narasle, kuhinjskim škarama napravite ukras u obliku križa. Žumanjak razmutite pjenjačom i premažite pince. Posipajte ih listićima badema i perlastim šećerom. Pećnicu zagrijte na 170 stupnjeva. Stavite pleh u pećnicu i pecite oko 30 - 35 minuta. Pečene pince stavite na rešetku za hlađenje kako bi se u potpunosti ohladile prije serviranja.

image

Dobra hrana, proljeće 2025.

Kreativno rješenje Vesna Veselić, Fotografija Tomislav Krišto/Cropix

Više proljetnih priča i recepata poput ovih čeka vas u novom broju magazina Dobra hrana. Ne propustite, potražite ga na kioscima!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
05. srpanj 2025 09:28