Jednostavno savršeno

Ovo je ono jedno jelo s palentom koje će obožavati čak i oni koji je inače ne mogu smisliti

 Myasinirik/Getty Images/istockphoto
Kremasto, slasno i zasitno, Kuymak, Quymaq, Muhlama ili Mihlama tradicionalno je tursko jelo koje se priprema i u zemljama u okruženju

Kad vam danas, sutra dođe želja za jednostavnim, ali zasitnim doručkom, međuobrokom ili utješnim jelom koje ćete pojesti ispod dekice na svom trosjedu dok vani kiša rominja, sjetite se ovog tradicionalnog jela tipičnog za Tursku i zemlje u njezinom okruženju. Kuymak, Quymaq, Muhlama ili Mihlama kremasto je, slasno i zasitno jelo koje se radi od palente i sira te se servira uz kruh kao namaz. A svi koji su ga probali kažu da će ga obožavati čak i oni koji palentu ne mogu očima vidjeti.

Iako se za ovo jelo tradicionalno koristi lokalni sir kašar koji je napravljen od ovčjeg mlijeka, kao zamjenu možete koristiti i goudu, edamer pa čak i mozzarellu ili parmezan. Jedino je važno da uz sir koji volite, odaberete onaj koji se lijepo topi i rasteže, jer je upravo u tome tajna privlačnosti ovog jela.

image
Ardasavasciogullari/Getty Images/istockphoto

Iako se može jesti u slanoj verziji bez ili s dodatkom prepržene slanine, čvaraka ili mljevene crvene paprike, možete ga servirati i kao slatki namaz ako mu odate orašaste plodove, grožđice ili datulje.
U nastavku vam donosimo i recept za ovo jelo koji je podijelila Slobodna Dalmacija.

image
Ardasavasciogullari/Getty Images/istockphoto

Sastojci:

150 g sira
150 ml mlijeka
150 ml vode (više po potrebi)
2 žlice maslaca
2 žlice kukuruzne krupice
sol

Priprema:

Otopite maslac u manjem loncu, dodajte kukuruznu krupicu i kratko propržite pa zalijte vodom i promiješajte. Dodajte mlijeko i sol, pomiješajte da se sjedini pa kuhajte par minuta. Ubacite sir i kuhajte uz miješanje dok se sir ne otopi i odmah poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:33