Mnogima je špinat asocijacija na djetinjstvo, pogotovo ako su išli u vrtić i tamo imali tetu kuharicu koja ga je znala pripremiti tako da bude savršeno kremast. Godinama se tako u nekim usputnim razgovorima spominjala ta uspomena izazivajući zazubice na "zeleno jelo" od kojeg djeca danas uglavnom zaziru. Stoga smo se odlučili prisjetiti tradicionalnog recepta za najljepši špinat koji možete napraviti. Ukusan je, kremast i lagan, a za njegovu pripremu trebat će vam svega par sastojaka i nekoliko minuta vremena.
SAVRŠENO KREMAST ŠPINAT
Trebat će vam:
1 kg svježeg špinata
20 g maslaca
1-2 žlice maslinova ulja
3 češnja češnjaka
1 jaje
400 ml mlijeka
2 žlice glatkog brašna
Priprema:
Svježi špinat očistite, operite, pustite da se ocijedi pa ga narežite na šire trake.
U velikom loncu zagrijte dobro zasoljenu vodu, pa ofurite špinat svega minutu, dvije, prebacite ga u cjedilo i ostavite da višak vode iscuri.
Za to vrijeme stavite na štednjak grijati maslinovo ulje i maslac u duboku tavu na srednje jaku vatru, a potom dodajte i sitno sjeckani češnjak. Dok se češnjak lagano pirja (pazite da ne izgori) u zdjelici umutite 1 jaje, pola količine mlijeka i sol.
U tavu sad stavite i ocijeđeni špinat, pojačajte vatru i pirjajte 10-ak minuta uz miješanje da se sjedini s češnjakom. Nakon pirjanja zalijte špinat umućenom smjesom jaja i mlijeka i nastavite pirjati još 10 do 15 minuta.
Za to vrijeme u preostalo mlijeko dodajte brašno i dobro izmiješajte kako biste razbili sve grudice.
Kad se sve lijepo sjedinilo, počnite u špinat postepeno dodavati preostalo mlijeko i miješati. Pirjajte još svega dvije minute uz miješanje i to je to - savršeno kremast špinat.
Savjet više! Neki u špinat vole dodati i luk. Ako ste i vi među njima, onda umjesto češnjaka, na maslinovu ulju i maslacu prvo pirjajte sitno sjeckani luk, a tek potom češnjak. Dalje nastavite prema receptu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....