Bio je veliki hit prije nekoliko godina, onda su na red došli sourdough kruhovi s hrskavom koricom, a sada se japanski mliječni kruh vratio na društvene mreže i ponovo je veliki hit. Obožavam ga, tako da nisam trebala dugo nagovarati samu sebe da se bacim na pripremu još jedne meke slatkaste štruce.
Proces je nešto složeniji, posebno zato što ćete morati raditi tangzhong, pastu od brašna i mlijeka (ili vode, kako hoćete), ali upravo ona će biti zaslužna za to što će kruh ispasti mekan poput oblaka i takav ostati sve dok ga ne pojedete. Dakle, isplati se!
Ovakav kruh najviše volim koristiti za sendviče, posebice grilled cheese, jer kad je bal, nek‘ je bal i neka se kalorije ne broje, ali odličan je i samo s malo maslaca i domaćeg džema. U slučaju da vam koji komadić ostane, što se vrlo vjerojatno neće dogoditi, ali nikad se ne zna, iskoristite ga i za pohani kruh. Kakva je tek to senzacija!
MLIJEČNI KRUH
Za pastu od brašna:
50 g glatkog brašna
250 g mlijeka
Za kvasac:
60 ml vode
25 g kvasca
1 žličica šećera
Za tijesto:
550 g brašna
140 ml mlijeka
2 žlice šećera
2 mala jaja ili jedno veliko
50 g maslaca
200 g paste od brašna
kvasac (vidi gore)
1 jaje za premazivanje
Za kruh najprije u posudi zagrijte mlijeko s brašnom kako biste dobili pastu. Kuhajte uz miješanje da biste izbjegli grudice. Kada ste dobili gustu pastu, stavite sa strane i pustite da se ohladi. U posudici pomiješajte 60 ml vode, kvasac i šećer i pustite da se diže. Spremno je kada se udvostruči. U velikoj posudi pomiješajte brašno, dignuti kvasac, pastu od brašna i mlijeka, šećer, jaja i sol. Umijesite tijesto i kada se formira kugla, dodajte jednu po jednu kockicu omekšalog maslaca. Mijesite dok ne dobijete sjajnu kuglu. Po potrebi dodajte malo brašna, ali nemojte pretjerivati, tijesto treba biti mekano. Pustite da se diže 40 minuta do sat vremena.
Kada se udvostruči, prebacite tijesto za radnu površinu i premijesite ga, a zatim ga izvažite i podijelite na pet jednakih dijelova. Svaki dio lagano rukama oblikujte u pravokutnik, zarolajte pa dobivenu rolicu ponovno zarolajte. Stavite rolice jednu do druge u kalup za kruh koji ste obložili papirom za pečenje. Ako je potrebno, podijelite rolice u dva kalupa kako biste ostavili malo mjesta da tijesto još može rasti. Pustite da se diže još 40-ak minuta ili dok se ne udvostruči. Premažite umućenim jajem. Pecite na 180 stupnjeva 40 minuta do sat vremena ili dok kruh ne dobije lijepu, tamnosmeđu boju. Prije rezanja kruh dobro ohladite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....