PAŠTA I RAJČICE

Ovo je vjerojatno najjednostavniji, a najbolji ljetni ručak! Priprema traje 30-ak minuta, a volimo ga i toplog i hladnog

Malošto može nadmašiti slatke pečene rajčice, pa nije ni čudno da je mnogima upravo ovo omiljeni ljetni ručak

Ljeto je, ne da vam se previše vremena provoditi u kuhinji, a želite maksimalno iskoristiti one najsočnije plodove koje ste kupili na tržnici ili dobili od obitelji i prijatelja koji posjeduju vrt. Sve nam je jasno i baš zato ovoj tjestenini s pečenom rajčicom vraćamo se barem jednom u dva tjedna. U pitanju je, dakle, vjerojatno najjednostavniji, a najfiniji ljetni ručak koji brzinski možete pripremiti, a najbolje od svega, bit će ukusan i taman pripremljen, svjež i topao, ali i kada se ohladi, pa ga ponijeti možete i na plažu ili iskoristiti sutradan za gablec na poslu.

image
Alvarez/Getty Images

Priprema je više nego jednostavna. Rajčice svih vrsta samo ubacite u posudu za pečenje, dodajte koji režanj češnjaka, malo svježeg bosiljka, sol, papar i maslinovo ulje. Sve dobro promiješajte, ubacite u pećnicu na 180 do 200 stupnjeva i pecite 30-ak minuta ili dok rajčica ne omekša i ispusti svoje sokove. Za to vrijeme skuhajte tjesteninu. Na kraju tjesteninu ocijedite i prebacite u posudu za pečenje, sve dobro pomiješajte, a češnjak lagano pritisnite vilicom kako bi se pretvorio u pastu. Po želji pospite paremazanom ili grana padanom i poslužite odmah.

image
Audreysmiths/Getty Images
image
Shersor/Getty Images

Osim ovog, prilično jednostavnog načina pripreme, rajčicu i povrće iz pećnice prije miješanja s tjesteninom možete i kratko blendati, i to uz dodatak malo vode od kuhanja tjestenine, kako biste dobili lijep, svilenkast i gusti umak. Kada ga pomiješate s tjesteninom, po njemu možete rasporediti i mozzarellu, kratko pričekati da se otopi pa poslužiti.

image
Unsplash/

Naravno, rajčicama uvijek možete dodati i drugo povrće, poput crvene rog paprike, patlidžana ili tikvica. Što više sezonskog povrća, jelo će biti bogatije i ukusnije. Na kraju nemojte preskočiti niti malo svježeg bosiljka, koji će dodatno podići cijelu stvar. I budite sigurni, jednom kada isprobate ovo jelo, dok ima lijepih, sočnih plodova, neprestano ćete mu se vraćati.

P.S. Ako vam dio pečene rajčice i ostane, dobra ideja bit će iskoristiti je na ovaj način.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2025 06:56