PRIPREME ZA VIKEND

Ovo je vjerojatno najjednostavniji kremasti kolač koji možete zamisliti, Poljaci ga obožavaju

Recept za Wuzetku s nama je podijelio Darko Debić. Testiramo ga već ovog vikenda

Recept za Wuzetku, vjerojatno najjednostavniji kremasti kolač koji možete zamisliti, vjeruje se, nastao je između 1940-ih i 1950-ih u Varšavi, u jednoj od tada modernijih slastičarnica. Iako oko imena postoji nekoliko teorija, mnogi se slažu da je najizglednija ona koja govori da je Wuzetka ima dobila po varšavskoj ruti Wschód-Zachód (W-Z ili, u prijevodu, istok-zapad), koja je prolazila pored slastičarnice. Upravo zbog toga, pojedinci ovaj kolač nazivaju i samo WZ.

image
Darko Debić

Jedna druga teorija, također prilično vjerojatna, govori, pak, da je Wuzetka nastala nakon Drugog svjetskog rata i da naziv dolazi od kratice za Warszawskie Zakłady Cukiernicze (Varšavska tvornica slastica), odnosno WZC.

No, bez obzira na to tko je recept izmislio i Wuzetku napravio prvu, ovo je i danas jedna od prilično popularnih slastica u Varšavi. Može se naručiti u slastičarnicama, a zbog jednostavne pripreme, često se priprema i kod kuće.

image
Darko Debić

KAKO SE PRIPREMA?

Sve što trebate je napraviti biskvit s dodatkom kakaa, sirup u koji ćete dodati malo ruma i limunova soka (u pojedinim receptima spominje se i crni čaj), a zatim zamutiti i kremu od slatkog vrhnja. Za dozu osvježenja, dodaje se džem od višanja, a sve zajedno na kraju se prelije čokoladnom glazurom. Ponegdje se ovaj kolač servira i s prepoznatljivim slovima ‘WZ‘ na vrhu.

image
Darko Debić

Recept za Wuzetku nedavno je podijelio i Darko Debić, koji stoji iza bloga i Instagram profila Samo jedan griz i koji je karijeru dugo godina gradio u kuhinji zagrebačkog hotela Esplanade. U nastavku ga prenosimo u cijelosti, a svakako vam savjetujemo i da posjetite Darkove društvene mreže, vjerujemo kako ćete, osim onog ga Wuzetku, upravo tamo pronaći još kakav dobar recept vrijedan isprobavanja.

Za biskvit će vam trebati:

7 jaja

175 g šećera

125 g oštrog brašna

50 g kakao praha

Za sirup:

2 žlice šećera

2 dl vode

1 dl ruma

3 žlice soka od limuna

Za kremu:

500 ml slatkog vrhnja, mliječno

100 g šećera u prahu

10 g želatine u prahu

0,5 dl vode

400 g milerama

ribana korica jednog limuna

dvije žličice ekstrakta od vanilije

Dodatno:

400 g džema od višanja

Za čokoladnu glazuru:

200 g čokolade za kuhanje

3 žlice ulja

Za dekoraciju

1 dl slatkog vrhnja

1 žličica šećera u prahu

15 kandiranih trešanja

Priprema biskvita:

Odvojiti bjelanjke i žutanjke. Od bjelanjaka, malo soli i šećera umiksati snijeg, smanjiti brzinu miksera i dodavati jedan po jedan žutanjak. Ugasiti mikser i lagano umiješati prosijano brašno i kakao prah. Na pleh obložen papirom za pečenje razvući biskvit u jednakom sloju i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 170° dvadesetak minuta. Ohladiti i prerezati horizontalno po sredini.

Priprema sirupa:

Kratko prokuhati šećer, vodu i sok od limuna. U ohlađeni sirup dodati rum.

Priprema kreme:

Želatinu potopiti u zdjelu hladne vode i ostaviti cca. 5 minuta. Potom otopiti želatinu na pari ili u mikrovalnoj. Miksati vrhnje, limunovu koricu, vaniliju i šećer dok ne postane šlag, lakše i brže se umiksa ako je vrhnje dobro ohlađeno. Lagano pjenjačom spojiti šlag, mileram i želatinu.

Slaganje:

U duboki pleh ili kalup staviti jednu polovicu biskvita, natopiti s pola sirupa i premazati s pola džema. Rasporediti kremu i poravnati. Staviti drugu polovicu biskvita, natopiti s ostatkom sirupa i premazati ostatkom džema. Staviti u hladnjak.

Priprema čokoladne glazure:

Čokoladu i ulje rastopiti na pari ili u mikrovalnoj, preliti kolač. Narezati na kocke te ukrasiti tučenim slatkim vrhnjem i kandiranim trešnjama.

Dodatno!

Sastojci navedeni u receptu dovoljni su za pripremu kolača u posudi za pečenje dimenzija cca 32 x 24 cm.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 09:04