Nepalska kuhinja

Ovo jelo Nepalci jedu i za ručak i za večeru, a kao stvoreno je za sve koji vole ljuto

Namirnice za svoja jela Nepalci nabavljaju u zagrebačkom dućanu u Branimirovoj ulici, a često su jeftinije nego u supermarketima

Archana Puri, Nepalka koja već više od godinu dana živi i radi u Zagrebu, otkrila nam je recept za nepalsko jelo Kukhura Ko masu koje se radi od piletine, sadrži rižu, umak od rajčice i povrće te ga se poslužuje s mirisnom Dal juhom. Ovo se jelo jede rukama jer, kako ističe Archana, tako je ukusnije. Samo jelo podsjeća na dobar curry u više komponenti, prepuno je začina i izraženih okusa, a predstavlja obrok oko koje se za stolom okuplja obitelj. Dobra ideja za idući ručak, osobito ako volite ljuto!

image
Tomislav Kristo/Cropix

Kukhura Ko masu (piletina)

1 kg piletine
1 veći luk
malo ulja
2 žlice soli
2 veće rajčice
2 žlice nepalske masale
50 g đumbira
1 češnjak
1 žlica kurkume

U tavu dodajte ulje pa na tome popržite piletinu koju ste narezali na komade. Dodajte zatim luk i rajčicu, usitnjeni đumbir i češnjak, začinite i pirjajte dok povrće ne omekša i pretvori se u gusti umak.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Achar (umak)

2 račice
2 zelena čilija
2 režnja češnjaka
1 komad đumbira
pola žlice soli
pola žlice sezama
4 lista korijandra

U tavi najprije zagrijte ulje. Dodajte sjeckani češnjak i đumbir. Dodajte potom i rajčicu, čili i ostale začine pa kuhajte pokriveno pet minuta. Sezam tostirajte pa ga dodajte u umak. Na kraju sve zajedno možete izblendati i dodati korijander, a možete i kuhati dok se povrće ne pretvori u gusti umak. Poslužite uz piletinu, rižu i povrće.

image
Tomislav Kristo/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:22