RIBA PETKOM

Ovo morate probati: Pita s prhkim tijestom punjena nadjevom od luka i sardina

 Photosimysia
Petak rezervirajte za pripremu ove genijalne pite i, vjerujte, jednom kada je isprobate, poželjet ćete joj se vratiti

Priprema: 30 minuta

Pečenje: 40 + 30 minuta

Porcija: 6

Trebat će vam:

50 g maslaca

žlica maslinova ulja

3 velika luka

2 režnja češnjaka

1 list lovora

1 grančica svježeg timijana ili pola žlice sušenog

žlica kapara

220 g brašna

žličica praška za pecivo

prstohvat soli

30 g maslaca

180 ml mlaćenice

15-20 fileta sardina

Priprema:

Luk narežite na tanke trakice, usitnite češnjak, isperite kapare. Zagrijte maslac i ulje u velikoj tavi na niskoj vatri te dodajte luk, češnjak, lovor i timijan. Prekrijte tavu i pustite da lagano krčka oko pola sata, uz povremeno miješanje. Luk mora biti mekan, ali ne karameliziran. Otklopite i pustite da krčka još 10 minuta. Uklonite lovorov list i grančicu timijana ako ste je koristili pa ubacite kapare. Zagrijte pećnicu na 220°C i nauljite plitki lim za pečenje. Tijesto pripremite tako što ćete prosijati brašno u veliku zdjelu, natrgati 30 g maslaca i početi mijesiti. Dodajte mlaćenicu te mijesite dok ne dobijete meko tijesto, a po potrebi dodajte još brašna. Prebacite na pobrašnjenu dasku i mijesite dok tijesto ne postane glatko. Izvaljate ga u pravokutni oblik veličine oko 25 x 35 cm pa ga stavite na lim. Rasporedite smjesu luka po tijestu sve do rubova. Poslažite filete sardina po tijestu. Pecite oko 30 minuta odnosno dok podloga ne postane hrskava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:53