SAVRŠEN SPOJ

OVO NE SMIJETE PROPUSTITI: Omiljene lignje na brudet kombinirajte s jednostavnom palentom

 Ante Cizmic/Cropix
Idealan dodatak lignjama bit će upravo jednostavna kuhana palenta. Imate li viška vremena, ohladite je, grillajte pa dodajte umaku
Idealan dodatak lignjama bit će upravo jednostavna kuhana palenta. Imate li viška vremena, ohladite je, grillajte pa dodajte umaku

Trebat će vam:

800 g svježih liganja

2 manje kapule

3 režnja češnjaka

1 čajna žličica začina iz Dalmacije (ružmarin, vrijesak, majčina dušica...)

1,5 dl crnog suhog vina

1 grančica peršina

150 g palente

1,5 dl ribljeg temeljca ili vode

30 g maslaca

1 manja grančica peršina

1 žlica košerve (koncentrata od rajčice)

1 lovorov list

maslinovo ulje

sol i papar

Priprema:

Recept se može raditi na dva načina: s očišćenim lignjama ili “na šporko”, odnosno neočišćenim. Ako se čiste, lignje narezati na veće komade. Kapulu očistiti i narezati na krupnije, češnjak i peršin očistiti i narezati na sitno, posuti s malo soli i ostaviti sa strane. Na zagrijanom maslinovu ulju pirjati kapulu i podlijevati prema potrebi temeljcem dok se ne raspadne - oko 20 minuta. Pojačati vatru, dodati konšervu i kratko zapeći, dodati lignje i začine te kada nestane tekućine, podliti s malo vina. Kada vino ispari, dodati malo temeljca, a kada sve zavrije, i preostalo vino i temeljac - tekućine treba biti prst ili dva iznad liganja. Kuhati na laganoj vatri oko 30 minuta dok se tekućina ne reducira i umak ne zgusne. Palentu skuhati s maslacem, najbolje u temeljcu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 17:34