Španjolska verzija

Ovo odlično jelo s grahom i kobasicom držat će vas sitima satima

Trebat će vam veliki i široki bijeli grah, kao i krvavice, slanina i kobasice za kuhanje

Ovo tipično španjolsko jelo isprobali smo tijekom nedavnog posjeta Asturiji, najčešće se poslužuje za ručak tijekom hladnijih mjeseci, a zbog bogatih sastojaka držat će vas sitima satima. Iako je ovo jedno od onih jela za koje svako domaćinstvo ima svoj, "najbolji" recept, često se može naći i u restoranima, gdje ga poslužuju za predjelo ili glavno jelo. Svakako ga nemojte preskočiti, a čim temperature idući put padnu prema ništici, sjetite ga se i skuhajte kako biste zagrijali gladno društvo.


FABADA ASTURIANA

500 g graha (najbolje su vrste faba asturiana ili faba de granja, bijeli grah velikih zrna)
2 chorizo kobasice za kuhanje
2 krvavice (morcilla)
1 komad slanine
1 luk
2 režnja češnjaka
1 list lovora
dimljena mljevena paprika
3-4 niti šafrana (ili prstohvat ako je u prahu)
malo maslinova ulja
sol (po ukusu)

image
Svetlana-cherruty/Getty Images/istockphoto

Priprema:

Večer prije stavite grah u hladnu vodu da se namače barem 12 sati. Idući dan ga ocijedite i isperite pa vratite u lonac.

Ogulite češnjak i luk i dodajte ih cijele jer ih na kraju kuhanja morate ukloniti. Dodajte i lovorov list. Podlijte vodom tako da prekrije sve sastojke s još bar dva prsta viška. Dodajte chorizo kobasice i krvavice te komad slanine. Pustite da sve lagano prokuha, skidajući pjenu koja ispliva na površinu.

Kada voda zavrije, smanjite vatru na lagano i dodajte dimljenu mljevenu papriku, šafran i maslinovo ulje. Neka se grah kuha dva do dva i pol sata, a svakih 10-15 minuta dodajte malo hladne vode kako biste usporili kuhanje i osigurali da grah ostane prekriven tekućinom.

Chorizo, krvavice i slaninu izvadite, narežite na ploške i ostavite sa strane.

Grah bi trebao biti gust i kremast. Ako je vodenast, izvadite pola šalice variva iz lonca i zdrobite grah u pastu, koju zatim umiješajte natrag u ostatak graha da se zgusne.

Kad ste spremni za posluživanje, žlicom rasporedite grah u četiri zdjelice, a zatim na svaku stavite ploške mesa. Poslužite vruće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 22:35