Okusi djetinjstva

Ovo starinsko, težačko jelo uvijek je dobra ideja, za doručak, ručak ili večeru

 Intek1/Getty Images
Palenta sa sirom i vrhnjem definitivno je jedno od onih jela koje nikad ne izlazi iz mode
Palenta sa sirom i vrhnjem definitivno je jedno od onih jela koje nikad ne izlazi iz mode

Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme kuhanja: 10 minuta
Broj porcija: 2 osobe

PALENTA SA SIROM I VRHNJEM
Trebat će vam:
3-4 šake palente
sol
voda
3 žlice kiselog vrhnja
60 g ribanog sira po želji
slanina po želji
začinsko bilje po želji (peršin, vlasac...)
2 žlice maslaca

Priprema:
Palentu skuhajte u vodi koju ste najprije posolili. Pred kraj umiješajte maslac i žlicu vrhnja. Sve dobro promiješajte, dodajte i papar po želji, a zatim odmah, dok je još vruće, rasporedite u posudice. Na još vruću palentu naribajte topivi sir po želji. Ako dodajete slaninu, nasjeckajte je na kockice i kratko zapržite na tavi dok ne postane hrskava. Dodajte je siru i palenti i na kraju na sve stavite ostatak vrhnja i pospite sitno sjeckanim začinskim biljem po želji. Umjesto vrhnja, na vrh možete staviti i slani sir, poput fete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. prosinac 2025 02:56