KAKVA KOMBINACIJA!

Ovo želite isprobati: Genijalni odresci od cvjetače s tahini umakom i narom

 Berislava Picek/Cropix
Zadnjih nekoliko godina cvjetača doživljava renesansu pa je danas pripremamo kao pečenku ili tijesto za pizzu
Zadnjih nekoliko godina cvjetača doživljava renesansu pa je danas pripremamo kao pečenku ili tijesto za pizzu

Trebat će vam:

1 veća glavica cvjetače ili dvije manje
50 ml maslinova ulja
sol
papar
mljevena crvena dimljena paprika
2 nara

Za tahini umak:

120 g tahinija
2 žlice limunova soka
prstohvat soli
žličica svježe protisnutog češnjaka
papar
prstohvat mljevenog kumina
70 ml vode

Priprema:

Uklonite vanjske zelene listove s cvjetače. Nožem po sredini presijecite cvjetaču. Režite formu odreska debljine jedan centimetar. Poželjno je da su odrezani dijelovi povezani sa stabljikom. Povrće posložite u posudu za pečenje. Začinite solju, paprom i mljevenom paprikom s obje strane. Na kraju svaki komad prelijte maslinovim uljem. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200 °C. Pecite 15 minuta, zatim lagano okrenite cvjetaču i pecite još desetak minuta. Cvjetača treba omekšati, a rubovi poprimiti zlatno-smeđu boju. Dok se cvjetača peče, pripremite umak. U zdjelicu stavite tahini, začine i limunov sok te polako miješajte uz postupno dodavanje vode. Smjesa treba biti glatka i umjerene gustoće. Pečenu cvjetaču prelijte pripremljenim umakom uz dodatak nara i začina po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2025 14:19