BRZO I JEDNOSTAVNO

Ovog Uskrsa napravite punjena jaja po receptu iz najpopularnije domaće uskrsne kuharice

 Ana-Marija Bujić
Ana-Marija Bujić otkrila nam je recept za jedan od svojih uskršnjih favorita

Za 6 do 8 osoba trebat će vam:

8 tvrdo kuhanih jaja

Za marinadu:

400 ml vode

150 ml jabučnog octa

2 - 3 manje ili 2 veće cikle, oguljene i narezane na kockice

• veliki prstohvat soli

1 žličica crnog papra u zrnu

1 žlica kristal šećera

Za punjenje:

2 žlice majoneze

1 žličica omekšalog maslaca

1 žličica senfa

1 žličica limunova soka

sol

svježe mljeveni crni papar

Priprema:

Najprije pripremite marinadu. Sve sastojke stavite u lonac, pustite da tekućina provrije te smanjite vatru i kuhajte 10-ak minuta dok cikla ne omekša. Uklonite s vatre i pustite da se ohladi.

Skuhajte jaja utvrdo, pažljivo ih ogulite pa stavite u zdjelu zajedno s ohlađenom marinadom (možete ostaviti komadiće cikle unutra). Jaja trebaju biti posve prekrivena tekućinom. Ostavite ih da se namaču najmanje četiri sata, a za rezultat kao na slici trebat će osam sati. Možete ih ostaviti i dulje, no imajte na umu da će se u tom slučaju obojiti cijeli bjelanjak i da će aroma cikle biti intenzivnija.

Izvadite jaja, osušite ih kuhinjskim papirom i prepolovite po dužini. Lagano stisnite svaku polovicu kako bi žumanjci ispali pa bjelanjke stavite na tanjur, a žumanjke u zdjelu. Žumanjcima dodajte majonezu, maslac, senf i limunov sok pa prvo sve grubo izgnječite vilicom, a zatim uzmite ručni mikser i miksajte dok ne dobijete posve glatku kremu. Posolite i popaprite. Kremu od žumanjaka možete žličicom vratiti u polovice jaja ili je staviti u slastičarsku vrećicu pa iz nje istiskivati potrebnu količinu kreme ravno u polovice jaja. Prva je metoda brža, a druga urednija. Punjena jaja ukrasite svježim koprom i poslužite što prije. Najljepša su netom napravljena.

Savjet! S obzirom na to da je dobro poznato da se cikla i kozji sir jako vole, umjesto majoneze možete upotrijebiti kremasti kozji sir. Uz bojanje ciklom, mogli biste pokušati nešto slično i s ljubičastim kupusom (za ljubičasta jaja) ili kurkumom (za žutu verziju).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 13:04