ČOKOLADNI KEKSI

Ovog vikenda radimo raspucance, a ovo je jedini recept koji će vam od sada trebati

 Marko Miscevic/Cropix
Omiljeni keksi mnogih ovog su vikenda na vrhu našeg popisa slatkih blagdanskih zadataka
Omiljeni keksi mnogih ovog su vikenda na vrhu našeg popisa slatkih blagdanskih zadataka

Osim što su čokoladni, a čokoladu je zbilja teško odbiti, raspucance volimo i zbog različitih tekstura koje se nalaze u jednom keksu. Iznutra su mekani, gotovo kremasti, a izvana hrskavi, suptilno obloženi šećerom u prahu koji im daje specifičan izgled. Raspucanci su vjerojatno najjednostavniji blagdanski keksi kojima se svake godine iznova vraćamo, a upravo zbog jednostavnosti, sigurni smo, uspijet će čak i onima kojima priprema slastica obično ne polazi za rukom.

Osim čokolade, raspucancima možete dodati i malo narančinog soka, arome peperminta ili čak komadiće čokolade kako biste ovu blagdansku poslasticu podigli na novu razinu. Također, raditi ih možete i s bijelom čokoladom, a napravite li preveliku količinu smjese, jednostavno je možete i smrznuti. Tijesto ubacite u hladnjak kako bi se stisnulo, oblikujte kuglice, a zatim ih ubacite u spremnik ili vrećicu za zamrzivač. Tako spremljene kuglice u zamrzivaču mogu stajati do tri mjeseca.

image
Marko Miscevic/Cropix

U nastavku donosimo recept za raspucance koji su svojevremeno s nama podijelili u samoborskoj slastičarnici Sweet Family.

Sastojci za otprilike 40 keksića:

2 jaja
150 g glatkog brašna
100 g šećera
200 g čokolade za kuhanje
50 g maslaca
prstohvat soli

Dodatno:

šećer u prahu

Priprema:

Na pari otopite čokoladu i maslac. Pjenjačom izmiješajte jaja sa šećerom i soli, a zatim u tu smjesu umiješajte rastopljenu čokoladu i maslac. Dodajte brašno, dobro izradite, pokrite prijanjajućom folijom i stavite u hladnjak par sati da se dobro stisne.

Oblikujte kuglice teške otprilike 15 g, uvaljajte ih u šećer u prahu i pecite 10-ak minuta na 180 °C (keksiće ne smijete prepeći - neka ostanu mekani na dodir, jer ako se prepeku, bit će tvrdi kad se ohlade).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2025 08:35