ČOKOLADNI KEKSI

Ovog vikenda radimo raspucance, a ovo je jedini recept koji će vam od sada trebati

 Marko Miscevic/Cropix
Omiljeni keksi mnogih ovog su vikenda na vrhu našeg popisa slatkih blagdanskih zadataka

Osim što su čokoladni, a čokoladu je zbilja teško odbiti, raspucance volimo i zbog različitih tekstura koje se nalaze u jednom keksu. Iznutra su mekani, gotovo kremasti, a izvana hrskavi, suptilno obloženi šećerom u prahu koji im daje specifičan izgled. Raspucanci su vjerojatno najjednostavniji blagdanski keksi kojima se svake godine iznova vraćamo, a upravo zbog jednostavnosti, sigurni smo, uspijet će čak i onima kojima priprema slastica obično ne polazi za rukom.

Osim čokolade, raspucancima možete dodati i malo narančinog soka, arome peperminta ili čak komadiće čokolade kako biste ovu blagdansku poslasticu podigli na novu razinu. Također, raditi ih možete i s bijelom čokoladom, a napravite li preveliku količinu smjese, jednostavno je možete i smrznuti. Tijesto ubacite u hladnjak kako bi se stisnulo, oblikujte kuglice, a zatim ih ubacite u spremnik ili vrećicu za zamrzivač. Tako spremljene kuglice u zamrzivaču mogu stajati do tri mjeseca.

image
Marko Miscevic/Cropix

U nastavku donosimo recept za raspucance koji su svojevremeno s nama podijelili u samoborskoj slastičarnici Sweet Family.

Sastojci za otprilike 40 keksića:

2 jaja
150 g glatkog brašna
100 g šećera
200 g čokolade za kuhanje
50 g maslaca
prstohvat soli

Dodatno:

šećer u prahu

Priprema:

Na pari otopite čokoladu i maslac. Pjenjačom izmiješajte jaja sa šećerom i soli, a zatim u tu smjesu umiješajte rastopljenu čokoladu i maslac. Dodajte brašno, dobro izradite, pokrite prijanjajućom folijom i stavite u hladnjak par sati da se dobro stisne.

Oblikujte kuglice teške otprilike 15 g, uvaljajte ih u šećer u prahu i pecite 10-ak minuta na 180 °C (keksiće ne smijete prepeći - neka ostanu mekani na dodir, jer ako se prepeku, bit će tvrdi kad se ohlade).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 11:55