TALIJANSKI KLASIK

Ovu ljetnu slasticu često opisuju kao spoj kremastog sladoleda, elegantnog kolača i najfinije kreme. Imamo recept!

 Merc67/Getty Images/istockphoto
Jednom kada ga napravite, semifreddo vrlo brzo postaje jedna od omiljenih ljetnih poslastica
Jednom kada ga napravite, semifreddo vrlo brzo postaje jedna od omiljenih ljetnih poslastica

Ljeto je vrijeme kada uglavnom bježimo od pećnice i okrećemo se što jednostavnijim, po mogućnosti ledenim slasticama. Osim sladoleda na tisuću i jedan način, jedna od naših omiljenih poslastica je i semifreddo, talijanski klasik koji je najbolje opisati kao spoj kremastog sladoleda, nježnog kolača i najfinije kreme.

Nalik je finoj sladolednoj torti i vrlo vjerojatno će, jednog kada ga napravite i poslužite, iz kalupa nestati u trenu. Posebno ga volimo i zato što priprema uopće nije komplicirana, ne uključuje korištenje baš nikakvih aparata osim miksera i sve što vam treba je dugačak kalup, malo volje, nekoliko sastojaka po želji i zamrzivač.

image
Merc67/Getty Images/istockphoto

Sam naziv semifreddo u prijevodu znači "na pola smrznut" ili "na pola hladan" i zapravo na najbolji način opisuje teksturu ove slastice. Mekan, kremast, gotovo svilenkast, a ako je napravljen kako treba, i bogatog okusa, semifreddo je ultimativna ljetna slastica koju, ako još niste, ovog ljeta morate napraviti.

Dobra je opcija kada organizirate kakvo ljetno druženje s ekipom na otvorenom, a pri ruci vam je zamrzivač, poslužiti ga možete i nakon uživanja u roštilju, a bit će odlična ideja za malo drugačiju poslasticu na moru, kada vam dosadi klasičan sladoled ili desert jednostavno želite podići na razinu više. Semifreddo je elegantan i dobro ide uz baš svaku situaciju.

image
Merc67/Getty Images/istockphoto

Najvažnije, napraviti ga možete od omiljenog ljetnog voća, orašastih plodova ili mu dodati alkohol kao što je amaretto. Super ideja bit će i citrusi, a zaigrati se možete i s kombinacijom voća, čokolade, keksa, kave i drugih dodataka po želji. Osim toga, trebat će vam nekoliko osnovnih sastojaka kao što su slatko vrhnje, vanilija, šećer i jaja.

U nastavku donosimo recept za semifreddo s malinama i pistacijom po receptu Jamie Olivera, a želite li zbilja pripremiti slasticu o kojoj će se još dugo pričati, razmislite i o pripremi semifredda s bademima i tartufima. Recept je s nama podijelila Meri Vivoda, vlasnica restorana Old River. Potražite ga ovdje.

Trebat će vam:

• 400 g malina
• 75 g šećera
• 3 jaja
• 400 ml slatkog vrhnja
• 75 g pistacija

Priprema:

Kalup za kruh stavite u zamrzivač kako bi se ohladio. U blender stavite maline u blender i usitnite pa procijedite kroz cijedilo. Miksajte šećer i žumanjke dok ne postanu svjetliji i kremasti. U drugoj zdjeli izmiksajte slatko vrhnje, a u trećoj bjelanjke s prstohvatom soli u snijeg. Oba snijega potom polako umiješajte u smjesu sa žumanjcima. U posudu za kruh zatim stavljajte sloj dobivene smjese pa sloj malina, a između možete dodati i usitnjenu slanu pistaciju. Ponavljajte postupak dok ne ostanete bez sastojaka. Po vrhu pospite svježe maline i još pistacije pa stavite u hladnjak na pet sati. Semifreddo izvadite 15 minuta prije posluživanja, pustite da omekša, a zatim režite na kriške i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 17:43