Ukusni slojevi

Ovu nedjelju spremite svima omiljeni klasik: musaku od mesa i krumpira

Zbog ovog se jela vrijedi opskrbiti krumpirima i svježim mljevenim mesom

Ima li išta ukusnije od redova bogatog umaka od mljevenog mesa i mekog pečenog krumpira? Upravo zato za nedjeljni ručak pripremite jedan klasik iz djetinjstva, musaku od krumpira i mljevenog mesa! Ako vam je tako draže, u kombinaciju možete ubaciti i povrće poput tikvica i patlidžana, pogotovo kada im bude prava sezona.

Musaka od krumpira i mljevenog mesa

Priprema: 30 minuta • Pečenje: 50 minuta • Porcija: 4-6

Trebat će vam:

1 kg krumpira
400 g miješanog mljevenog mesa
1 luk
2 režnja češnjaka
250 ml vrhnja
150 ml punomasnog mlijeka
¼ žličice mljevenog muškatnog oraščića
2 mrkve
1,5 žlica paste od rajčice
sol i papar
maslinovo ulje
maslac

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Luk i češnjak usitnite pa stavite sa strane. Krumpir ogulite i narežite na vrlo tanke ploške. Pomiješajte kriške krumpira s vrhnjem, mlijekom, muškatnim oraščićem i malo soli u loncu pa pirjajte na srednje niskoj vatri dok se smjesa ne zgusne. Zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri i stavite na kockice narezanu mrkvu. Dodajte mljeveno meso i pržite dok ne porumeni. Dodajte luk i češnjak, i nastavite pirjati. Umiješajte pastu od rajčice i začinite prema ukusu solju i paprom. Posudu za pečenje namažite maslacem. Počnite sa slojem krumpira, zatim dodajte sve mljeveno meso i završite s drugim slojem krumpira. Posudu stavite u pećnicu i pecite na 180 °C oko 45 do 50 minuta, ili dok krumpir ne porumeni. Izvadite iz pećnice i ostavite da odstoji 10 minuta prije posluživanja.

image
Vaaseenaa/Getty Images
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 09:23