Božanstveno jelo

Ovu tjesteninu, koju će obožavati i vegetarijanci, Tucci je rado jeo u najtežim danima života

 Instagram screenshot
Nagrađivani glumac i veliki gurman napisao je vrlo dirljive memoare o životu nakon teške dijagnoze te podijelio i ovaj recept

Zakleti mesoljupci teško će priznati da postoje jela bez mesa koja ih mogu zadovoljiti, osim ako u pitanju, naravno, nisu deserti. Ipak, mogli bi se i oni iznenaditi koliko ljepote i okusa ima u jednostavnim jelima u kojima izostaje ta namirnica. Neki su naprosto božanstveni do te mjere da možemo reći kako bi s njima na tanjuru lako i gušt bilo biti vegetarijanac.

Jedno od njih je i ovo pravo sicilijansko koje je Stanley Tucci podijelio u njegovoj knjizi "Okus", koja je upravo prevedena i objavljena i na hrvatskom jeziku u izdanju Media Bara. U njoj Tucci kroz svojevrsni dnevnik bilježi sve što mu se događalo na teškom putu ozdravljenja nakon dijagnosticiranog raka jezika i perioda kada mu je oduzeto ono što je najviše volio - okus.

image

Novu knjigu Stanleya Tuccija potražite i u hrvatskom izdanju

Privatna arhiva

Ovo jelo, opisao je u knjizi, kuhao je Tucci dok je s obitelji jedrio obalom Amalfija u vrijeme lockdowna u ožujku 2020. Okružen suprugom Felicity, njihovo dvoje male i njegovo troje starije djece, kao i njihovom prijateljicom s fakulteta, glumac i spisatelj poželio se laganog jela koje će zadovoljiti potrebe svih oko stola, pa i njegove 18-godišnje kćeri koja je vegetarijanka, stoji u zanimljivim memoarima-kuharici.

Pasta alla Norma

(za 4 osobe)

Sastojci:

2 velika češnja češnjaka, uzdužno prepolovljena

ekstradjevičansko maslinovo ulje

2 veća patlidžana, narezana na kockice

1 litra umaka marinara

500 g tjestenine (rigatoni, ziti ili debeli špageti)

šaka bosiljka, grubo nasjeckanog

šaka ribane ovčje skute ili pecorina

Priprema:

U jako velikoj tavi pržite češnjak s dvije žlice maslinova ulja na laganoj vatri, oko 2 minute. Dodajte patlidžan, pojačajte vatru na srednju temperaturu i pirjajte oko 15 minuta, dok ne poprimi blago zlatnu boju. Posolite po ukusu.

Dodajte umak marinara i kuhajte još približno 5 minuta.

Tjesteninu skuhajte i ocijedite, no sačuvajte pola šalice vode od kuhanja.

Sačuvanu vodu od kuhanja umiješajte u smjesu u tavi i pospite bosiljkom. Odmjerite približno tri četvrtine umaka i stavite ga u zdjelu za posluživanje. Ocijeđenu tjesteninu dodajte u tavu s ostatkom umaka i sve lagano promiješajte. Pospite ribanom ovčjom ricottom ili pecorinom i sa strane poslužite dodatni umak.

image

Pasta alla Norma

Lilechka75/Getty Images/istockphoto

Uz ovaj recept, podsjetimo, Tucci je i ranije dijelio recepte za jela u kojima nema mesa, a koja ga oduševljavaju. Jedno od njih bila je i tjestenina s tikvicama o kojoj smo pisali, a za koju je je rekao kako je "nešto najbolje što je probao".

Inače, Okus Stanleya Tuccija, za one koji još nisu imali prilike više se informirati o njegovoj novoj knjizi, su intimni i vrlo dirljivi memoari o njegovu životu u kuhinji i izvan nje za koje možemo reći da ih je teško čitati a da vam ne rastu zazubice. Podjednako je to zarazna i zamamna knjiga, kao što je duhovita i duboka. Nakon popularnih kuharica "The Tucci Cookbook" i "The Tucci Table: Cooking With Family and Friends", treća je ovo knjiga američkog glumca, pisca, filmskog producenta i redatelja, koji je svjetsku slavu stekao ulogom u filmu "Vrag nosi Pradu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:37