BILA JE TOTALNI HIT

Ovu tjesteninu u gustom umaku s dodatkom alkohola neko vrijeme radili su baš svi na društvenim mrežama

 Ezumeimages/Getty Images/istockphoto
Penne alla votka ili tjestenina s votkom, rajčicom i, u ovoj varijanti, malo pikantne kobasice
Penne alla votka ili tjestenina s votkom, rajčicom i, u ovoj varijanti, malo pikantne kobasice

Trebat će vam:

350 g penne tjestenine

250 g pikantne kobasice, narezane na tanke ploške

2 žlice maslinova ulja

1 manja glavica luka, sitno nasjeckana

2 češnja češnjaka, protisnuta ili sitno naribana

120 ml votke

400 g pelata ili pasirane rajčice

150 ml vrhnja za kuhanje

sol i svježe mljeveni papar po ukusu

prstohvat čilija u pahuljicama

40 g ribanog parmezana

svježi bosiljak ili peršin za ukras

Priprema:

U velikom loncu zakuhajte slanu vodu i skuhajte penne al dente prema uputama. Sačuvajte oko 100 ml vode od kuhanja, a tjesteninu ocijedite. U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte narezanu ljutu kobasicu i pržite 3-4 minute dok ne postane hrskava. Izvadite je i ostavite sa strane. U istoj tavi pirjajte luk sa soli dok ne omekša, zatim dodajte češnjak i kratko propirjajte. Ulijte votku i pustite da alkohol ispari 2-3 minute. Dodajte pasiranu rajčicu i kuhajte 8-10 minuta da se umak reducira. Umiješajte vrhnje dok umak ne postane glatko ružičast, začinite po ukusu. Vratite kobasicu u tavu, dodajte tjesteninu i malo vode od kuhanja da povežete umak. Umiješajte parmezan i lagano promiješajte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2025 10:36