Rastu zazubice

Ovu tortu od sira ne zovu bez razloga andaluzijskom božicom, toliko je kremasta da više nećete pomisliti na drugu

Povijest cheesecakea ne počinje u Americi, već u staroj Grčkoj gdje su je služili natjecateljima još na prvim Olimpijskim igrama! U moru recepata donosimo vam jedan koji pomalo nalikuje na originalni, s otoka Samosa

Mnogi ne znaju kako globalno popularan cheesecake, odnosno torta od sira, nije izmišljen u SAD-u, kao što biste mogli pomisliti. Naime, prvi recept potječe još iz stare Grčke, točnije s otoka Samosa. Kolač se smatrao posebno energetski bogatim, pa su ga čak koristili i olimpijci 776. godine pr. Kr. te je bio sastavni dio njihove svakodnevne prehrane.

Kako su Rimljani osvojili Grčku, tajna pripreme ove torte brzo je pala u njihove ruke te su je nazvali ‘‘placenta‘‘ ili ‘‘libum‘‘. Bio je to kolač od sira koji se pekao na podlozi od tijesta te su ga Rimljani vrlo često nudili svojim bogovima kao darove.

Marcus Porcius Cato, rimski političar, u jednoj od svojih knjiga objavio je recept za ‘‘libum‘‘, koji ide ovako: 1 kg sira se ‘‘smrvi‘‘ u mužaru, zatim se doda pola kilograma brašna (ili 250 g ako želite da kolač bude lakši) i sve se dobro izmiješa. U smjesu se potom dodaje jedno jaje, opet izmiješa te stavi peći u krušnu peć. Ovako pripremljen kolač od sira služio se natjecateljima na prvim Olimpijskim igrama.

image

Za ovu tortu postoji stotine recepata, s voćem, čokoladom, karamelom, pečena ili nepečena, s raznim preljevima i posipima, svježim ili kremastim sirom...

Unsplash/Uliana Kopanytsia

New York cheesecake nazivamo i ‘‘čistim‘‘ cheesecakeom jer u njega, a ni na njega, ne idu nikakvi dodaci. Radi se od krem sira, jaja, slatkog vrhnja i šećera. Recepturu je dugo vremena svojatao Arnold Reuben, vlasnik legendarnog njujorškog restorana Turt, tvrdeći da je njegova obitelj napisala prvi recept za cheesecake koji se priprema s krem sirom. Navodno mu je jednom prilikom poslužena odlična pita od sira pa je tražio recept od domaćice i krenuo sam eksperimentirati sa sastojcima i omjerima. Ubrzo ju je počeo služiti u svom restoranu te je njegova torta od sira ubrzo postala jako popularna. Istina je da je krem sir zapravo američki dodatak ovoj slastici i to još od 1872. Tri godine poslije, krem sir je bio pakiran u foliji pod nazivom Philadelphia Cream Cheese i mogao se naći u cijeloj Americi. Međutim, iako mnogi ne mogu zamisliti cheesecake bez krem sira, neki više vole svježi kravlji. Treba dodati i kako svaka regija na svijetu na drugačiji način radi cheesecake. Talijani koriste ricottu, Grci ponekad nezasoljenu fetu, a Japanci kombinaciju škroba i bjelanjaka.

image
Enez Selvi/Getty Images/istockphoto

Kad govorimo o podlozi, u originalnom receptu se ona ne spominje. A pogotovo ne od keksa. S obzirom na to da se u sam sir stavljalo brašno, torta se mogla ispeći i bez podloge biti kompaktna. No, kako su sirevi s godinama postali kremastiji, torta se počela raditi od dva dijela, podloge i kreme od sira. Danas se najčešće za izradu podloge koriste integralni keksi i maslac u omjeru 250 g integralnih keksa na 125 g rastopljenog maslaca.

Dodaci su bezbrojni, od voća na vrhu i u kolaču, odnosno kremi. Danas postoje stotine recepata za ovu slasticu, od onih za tortu koja se peče i za onu koja se ne peče. Sastojci i dodaci koji se koriste u pripremi ono su što čini jedan cheesecake drugačijim od drugog. Ipak, najvažniji sastojak u svima je sir, a koji ćete odabrati, ovisi o vama. U nastavku vam donosimo recept za tortu od sira iz pećnice, kako je pripremaju u Andaluziji. Kremasta torta od sira u toj je španjolskoj regiji nezaobilazna pa je ne zovu bez razloga božicom slastica.

image
Enez Selvi/Getty Images/istockphoto

TARTA DE QUESO

Za podlogu:

150 g brašna
70 g šećera
70 g maslaca
1 jaje

Za kremu:

750 g skute, ocijeđene
500 - 600 ml mlijeka, punomasnog (alternativno 500 ml slatkog vrhnja, ali onda smanjite šećer)
150 g maslaca, otopljenog
250 g šećera
3 jaja
45 g škroba
korica 1 nešpricanog limuna
korica 1 nešpricane naranče
1 mahune vanilije
prstohvat soli

Za podlogu u zdjeli pomiješajte maslac i šećer. Dodajte jaje i na kraju umijesite brašno. Ostavite baznu smjesu da se ohladi 24 sata u hladnjaku. Kad je ohlađena, razvaljajte je na oko 5 mm debljine. Kalup (promjera 26 cm) premažite maslacem i pospite tankim slojem šećera. Podlogu namjestite u kalup i pecite na 160 °C desetak minuta, dok ne porumeni.

Za kremu sve sastojke pomiješajte u velikoj zdjeli. Na kraju dodajte naribanu koricu limuna i naranče te sjemenke vanilije. Zatim smjesu prelijte preko pečene podloge i stavite peći na 160 °C u prethodno zagrijanu pećnicu. Imajte na umu sljedeće: prvo pecite 25 minuta, zatim pustite da se ohladi 15 minuta, zatim pecite još 25 minuta, ostavite da se ohladi 15 minuta i do kraja pecite dok smjesa ne dobije lijepu, zlatno smeđu boju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 09:04