NEDJELJNI KOLAČ

Paris Brest s kupinama omiljena je ljetna poslastica, od svega najbitnije je dobro kuhano tijesto

 Berislava Picek/Cropix/
Uzmite si vremena, napravite dobro kuhano tijesto, a zatim ga punite jednostavnom kremom od vanilije i kupinama

Za choux tijesto (kuhano tijesto) trebat će vam:

170 g glatkog brašna
žličica šećera
prstohvat soli
120 g maslaca
125 ml vode
125 ml mlijeka
4 jaja (veličine L)

Za posipanje:

150 g listića badema
50 g šećera u prahu

Za kremu:

250 ml mlijeka
3 žumanjka
60 g šećera
1 vanilin šećer
13 g glatkog brašna
12 g gustina

Dodatno:

250 ml slatkog vrhnja
50 g šećera u prahu
250 g kupina

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Veći lim za pečenje obložite papirom za pečenje te nacrtajte šest krugova promjera 8 cm. Idealna mjera je metalni kalup za krafne. U posudu za kuhanje stavite mlijeko, vodu, sol, šećer i maslac narezan na manje komadiće. Lagano zagrijte dok se sve ne rastopi. Ne smije zakipjeti. Maknite s vatre te pjenjačom lagano umiješajte brašno. Kada ste dobili glatku smjesu, vratite na laganu vatru i nastavite lagano kuhati uz neprestano miješanje. Tijesto će se lagano stvrdnjavati i oblikovati u kuglu. Tijesto kuhajte 3-4 minute. Maknite s vatre i prebacite ga u posudu za miksanje. Pričekajte oko 10 minuta da se tijesto malo ohladi. Dodajte jedno po jedno jaje i miješajte dok ne postignete jednoličnu smjesu. Dobiveno glatko tijesto stavite u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom te istiskujte tijesto u obliku kruga koji ste prethodno iscrtali. Tijesto lagano posipajte šećerom u prahu, zatim listićima badema. Lim stavite u pećnicu te pecite oko 30 minuta na 180 stupnjeva, odnosno dok tijesto ne poprimi zlatnu boju. Pečene kolače ne vadite odmah iz pećnice nego je isključite i ostavite još 10-ak minuta da se lagano hladi.

Dok se tijesto hladi, pripremite kremu. U posudu za kuhanje stavite mlijeko, jaja, šećer te dobro pjenjačom izmiješajte. Zatim dodajte uz miješanje brašno i gustin. Miješajte da smjesa bude glatka i bez grudica. Stavite na vatru i lagano zakuhajte do zgušnjavanja uz neprestano miješanje. Trebat će vam oko 10 minuta. Kada se krema zgusne, kuhajte još par minuta. Maknite s vatre, premjestite u posudu za miksanje i smjesu prekrite prozirnom folijom da se ne stvara kožica. U ohlađenu kremu umiješajte istučeno slatko vrhnje te lagano miješajte dok ne dobijete pjenastu kremu. Stavite u slastičarsku vrećicu. Prstenove od tijesta prerežite nazubljenim nožem, najbolje onim za kruh. Kremu istisnite po unutrašnjosti kruga, na nju složite kupine te nježno stavite gornji dio tijesta. Gore po želji posipajte šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:13