NAJBOLJI BADNJAK

Pašticada od tune i buzara po receptu Davida Skoke za Badnji ručak o kojem ćete još dugo pričati!

 Neja Markicevic/Cropix/Cropix
Ako tražite inspiraciju za badnji ručak ovi recepti bi vam mogli pomoći!
Ako tražite inspiraciju za badnji ručak ovi recepti bi vam mogli pomoći!

Chefa Davida Skoku ne treba posebno predstavljati jer svojom pojavom i vještinama već godinama dominira ne samo u kuhinji nego i u medijima. Ovaj ribarev sin, što je ujedno i nadimak pod kojim ga možete pronaći na društvenim mrežama. Rođen u ribarskoj obitelji, David je svoj odnos s morem započeo kroz uživanje u morskim jelima svoje majke i kroz ribarenje s ocem. Pa ipak, kako raste, David odlučuje da želi biti stolar. Školovao se, ali nakon dvije je godine shvatio da uče previše teorije, a imaju premalo prakse. Stoga se prebacuje, završava školu za poljoprivrednog tehničara. Jedno je vrijeme radio u struci uređujući parkove, koseći travu i ne razmišljajući o budućnosti. Bio sam buntovnik, kaže, i gledao sam hoće li naići bolja prilika.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Neizvjesno je čime bi se David danas bavio da roditelji nisu 2000. odlučili otvoriti malu konobu nazvanu Batelina u blizini Pule, u mjestu Banjole. Sin im se pridružuje kao kuhar i ubrzo shvaća da mu kuhanje dolazi prirodno i da je jako dobar u tome. Koristili su jednostavne namirnice: ono što otac ulovi, a posebno se ponosi činjenicom da je kroz godine usavršio umijeće do te mjere da se kompletna riba iskoristi na tanjuru, od ljusaka, preko kostiju do očiju. I tako može prezentirati svaku ribu koja mu dođe, na jedan svjež i nov način s kojim će gost biti zadovoljan. Taj kulinarski uspjeh David smatra svojim najvažnijim što je izjavio za priču 1 od 4 milijuna Jutarnjeg lista.

Buzara

  • 300 g dagnji
  • 200 g vongola
  • 150 g kozica
  • 200 g škampi
  • kruh
  • 4 režnja češnjaka
  • 1 stručak peršina
  • maslinovo ulje
  • 100 ml bijelog vina
  • 50 g krušnih mrvica
  • 100 g cherry rajčica
  • 200 ml passate
  • stručak mladog luka
image
Mihail Boevski/

U dubljem loncu zagrijemo malo maslinovog ulja. Narežemo malo češnjaka i onda i peršina. Na maslinovom ulju popržimo nasjeckani češnjak i peršin. Podlijemo vinom. Dodamo kozice i škampe kojima smo podrezali brke. Pomiješamo. Dodamo još malo vina i passatu. Nasjeckamo mladog luka i dodamo ga. Dodamo i nekoliko svježih rajčica. Pomiješamo. Dodamo malo očišćenih pedoča i vongola. Pospemo krušnim mrvicama i poklopimo. Pomiješamo i još kratko kuhamo. Narežemo i zapečemo veliku fete kruha s obje strane i položimo u široki duboki tanjur ili tavu. Zgotovljenu buzaru serviramo na zapečeni kruh prelijevajući ju umakom.Na vrh na grubo natrgamo malo peršina.

Pašticada od tune sa zelenim pljukancima

Pašticada:

  • 800 g tuna fileta
  • 10 komada suhih šljiva
  • 6 komada klinčića
  • maslinovo ulje
  • 5 režnjeva češnjaka
  • 400 g passate
  • 100 g zelenih otkoštanih maslina
  • 2 komada luka
  • 100 g mrkve
  • 1 stručak svježeg peršina
  • 300 ml crnog vina
  • 1 komad peperoncina
  • 2 lista lovora
  • grančica ružmarina
  • Pljukanci:
  • 400 g brašna (glatkog)
  • 1 žličica soli
  • 150 ml tople vode
  • 150 ml mladog špinata
image
Mihail Boevski/

Sitno nasjeckamo luk i naribamo mrkvu. Na maslinovom ulju prodinstamo nasjeckani luk i naribanu mrkvu.Malo posolimo.Dodat ćemo na grubo narezani češnjak. Dodamo malo suhih šljiva, par zelenih maslina i 5,6 kapara. Kad luk omekša dodamo crno vino. Kad se vino reducira dodat ćemo pasatu. Kad je tijesto odmorilo umijesit ćemo pljukance tako da počupkamo komadić tijesta veličine badema i prođemo ga kroz prste. To ponavljamo dok ne ostanemo bez tijesta. U našu pašticadu dodat ćemo malo chillija, lovora i ružmarina te malo klinčića. Tunu ćemo narezati na odreske, posoliti, popapriti i blago nauljiti. Tunu ćemo zapeći na grill tavi s obje strane. Tunu stavimo u pašticadu i kuhamo još 15, 20 min. Zakuhamo vodu i pljukance kuhamo u kipućoj slanoj vodi 7,8 min. Serviramo pašticadu s kuhanim i ocijeđenim zelenim pljukancima koje smo napravili na sljedeći način: Uzmemo brašno. Zagrijemo malo vode. Uzmemo mladi špinat i natrgamo ga u zdjelu. Posolimo špinat u zdjeli i prelijemo toplom vodom. Pomiješamo. Prebacimo špinat u posudu za blendanje gdje ćemo ga usitniti u pire. Tijesto ćemo najprije mijesiti kuhačom dodavajući vodu sa špinatom a kad dodamo svu vodu krenut ćemo mijesiti ručno. Mijesimo oslanjajući se punom težinom tijela dok tijesto ne postane glatko i ne lijepi se za podlogu. Tijesto pokrijemo i pustimo da miruje na sobnoj temperaturi 15-tak minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
05. srpanj 2025 09:31