DOBRI RECEPTI

Pečena patka bez kostiju, punjena jetricom i slaninom pravi je kulinarski izazov, ali obećajmo - isplati se

Ništa ne kaže "lagani sezonski recept" kao patka koju moraš najprije secirati, a onda ponovno sastaviti. Zar ne?

Kažu da je proljeće vrijeme buđenja i laganih povrtnih obroka. No našem suradniku - Ivanu Joshiju Tomiću, proljeće je ove godine donijelo nešto sasvim drugo: izazov koji miriše na masnoću, hrskavu kožu i višesatno razmišljanje kako da jednu tvrdoglavu pticu pretvori u nešto nježno, sočno i po mogućnosti otkošteno. Jer ništa ne kaže "lagani sezonski recept" kao patka koju moraš najprije secirati, a onda ponovno sastaviti.

Konačan rezultat? Patka bez kostiju, punjena bogatom, raskošnom smjesom jetre, kruha i dimljenog špeka, vrijedna svakog reza, pogleda punog sumnje i svake psovke upućene u prazno.

Kako napraviti ovaj fantastičan obrok koji će vas natjerati da patku više nikad ne gledate istim očima, saznajte u nastavku.

Proljetna pečena patka bez kostiju, punjena jetricom i slaninom

image
Berislava Picek/Cropix

Trebat će vam:
1 mlada patka (~2 kg)
200 g svježe jetre od patke ili pileće jetre
100 g kruha (stari bijeli kruh)
150 ml mlijeka
100 g dimljene slanine (sitno sjeckane)
1 srednji luk, sitno nasjeckan
1 jaje
2 žlice glatkog brašna
šaka svježeg peršina, sitno sjeckanog
sol i svježe mljeveni papar
nekoliko stabljika celera (za podlogu)
500 ml pilećeg ili pačjeg temeljca (može i juha)
maslinovo ulje ili mast

Postupak:

Priprema patke (otkoštavanje)
Patku operite, osušite papirnatim ručnicima i položite prsima prema dolje na radnu površinu. Oštrim nožem napravite rez duž kralježnice, od vrata prema repu. Pažljivo odvajajte meso od kostiju, ostavljajući kosti u krilima (osim vrhova koje uklonite) i batacima za oblik i lakše rezanje. Kad izvadite kosti, pažljivo poravnajte patku da je možete lako puniti.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Priprema punjenja
Kruh narežite na manje komadiće i prelijte mlijekom. Ostavite nekoliko minuta da omekša, a potom ga lagano ocijedite od viška mlijeka. U tavi na malo ulja ili masti popržite slaninu dok ne postane hrskava. Dodajte sitno sjeckani luk i pirjajte dok luk ne omekša. Jetru očistite, sitno narežite i kratko popržite sa slaninom i lukom, tek da malo promijeni boju. Prebacite smjesu u zdjelu, pustite da se malo ohladi, zatim dodajte namočeni kruh, jaje, peršin i brašno. Sve dobro promiješajte te začinite solju i paprom.

image
Berislava Picek/Cropix

Punjene patke
Patku iznutra obilno začinite solju i paprom. Ravnomjerno rasporedite pripremljenu smjesu u unutrašnjost patke. Nemojte previše nabijati smjesu jer će se tijekom pečenja lagano proširiti. Zatvorite patku čačkalicama ili je pažljivo zavežite kuhinjskim koncem da nadjev ne iscuri.

image
Berislava Picek/Cropix

Pečenje
Pećnicu prethodno zagrijte na 190 °C. Na dno lima za pečenje položite nekoliko stabljika celera, potom na njih stavite napunjenu patku (spriječit će lijepljenje i dodatno aromatizirati umak). Lagano prelijte patku maslinovim uljem ili otopljenom masti. Pecite u zagrijanoj pećnici 20 minuta bez pokrivanja kako bi koža dobila boju. Nakon 20 minuta izvadite iz pećnice, prelijte patku zagrijanim temeljcem, pokrijte aluminijskom folijom i pecite još sat i 10 minuta na istoj temperaturi (190 °C). Svakih 20-ak minuta izvadite i žlicom zalijte patku sokovima od pečenja. Na kraju maknite foliju, povećajte temperaturu na 210 °C i pecite još 20 minuta dok koža ne poprimi tamnozlatnu, hrskavu boju.

image
Berislava Picek/Cropix

Serviranje
Gotovu patku izvadite iz pećnice i pustite da se odmori 10-15 minuta prije rezanja, kako bi se sokovi pravilno rasporedili i meso ostalo sočno. Režite patku na kriške (kao roladu) tako da dobijete lijepi presjek - hrskava koža, mekano meso i sočno punjenje. Poslužite uz sok od pečenja i prilog po želji (primjerice pire-krumpir, proljetno povrće ili zelenu salatu).

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
04. srpanj 2025 20:14