
Kažu da je proljeće vrijeme buđenja i laganih povrtnih obroka. No našem suradniku - Ivanu Joshiju Tomiću, proljeće je ove godine donijelo nešto sasvim drugo: izazov koji miriše na masnoću, hrskavu kožu i višesatno razmišljanje kako da jednu tvrdoglavu pticu pretvori u nešto nježno, sočno i po mogućnosti otkošteno. Jer ništa ne kaže "lagani sezonski recept" kao patka koju moraš najprije secirati, a onda ponovno sastaviti.
Konačan rezultat? Patka bez kostiju, punjena bogatom, raskošnom smjesom jetre, kruha i dimljenog špeka, vrijedna svakog reza, pogleda punog sumnje i svake psovke upućene u prazno.
Kako napraviti ovaj fantastičan obrok koji će vas natjerati da patku više nikad ne gledate istim očima, saznajte u nastavku.
Proljetna pečena patka bez kostiju, punjena jetricom i slaninom
Trebat će vam:
1 mlada patka (~2 kg)
200 g svježe jetre od patke ili pileće jetre
100 g kruha (stari bijeli kruh)
150 ml mlijeka
100 g dimljene slanine (sitno sjeckane)
1 srednji luk, sitno nasjeckan
1 jaje
2 žlice glatkog brašna
šaka svježeg peršina, sitno sjeckanog
sol i svježe mljeveni papar
nekoliko stabljika celera (za podlogu)
500 ml pilećeg ili pačjeg temeljca (može i juha)
maslinovo ulje ili mast
Postupak:
Priprema patke (otkoštavanje)
Patku operite, osušite papirnatim ručnicima i položite prsima prema dolje na radnu površinu. Oštrim nožem napravite rez duž kralježnice, od vrata prema repu. Pažljivo odvajajte meso od kostiju, ostavljajući kosti u krilima (osim vrhova koje uklonite) i batacima za oblik i lakše rezanje. Kad izvadite kosti, pažljivo poravnajte patku da je možete lako puniti.
Priprema punjenja
Kruh narežite na manje komadiće i prelijte mlijekom. Ostavite nekoliko minuta da omekša, a potom ga lagano ocijedite od viška mlijeka. U tavi na malo ulja ili masti popržite slaninu dok ne postane hrskava. Dodajte sitno sjeckani luk i pirjajte dok luk ne omekša. Jetru očistite, sitno narežite i kratko popržite sa slaninom i lukom, tek da malo promijeni boju. Prebacite smjesu u zdjelu, pustite da se malo ohladi, zatim dodajte namočeni kruh, jaje, peršin i brašno. Sve dobro promiješajte te začinite solju i paprom.
Punjene patke
Patku iznutra obilno začinite solju i paprom. Ravnomjerno rasporedite pripremljenu smjesu u unutrašnjost patke. Nemojte previše nabijati smjesu jer će se tijekom pečenja lagano proširiti. Zatvorite patku čačkalicama ili je pažljivo zavežite kuhinjskim koncem da nadjev ne iscuri.
Pečenje
Pećnicu prethodno zagrijte na 190 °C. Na dno lima za pečenje položite nekoliko stabljika celera, potom na njih stavite napunjenu patku (spriječit će lijepljenje i dodatno aromatizirati umak). Lagano prelijte patku maslinovim uljem ili otopljenom masti. Pecite u zagrijanoj pećnici 20 minuta bez pokrivanja kako bi koža dobila boju. Nakon 20 minuta izvadite iz pećnice, prelijte patku zagrijanim temeljcem, pokrijte aluminijskom folijom i pecite još sat i 10 minuta na istoj temperaturi (190 °C). Svakih 20-ak minuta izvadite i žlicom zalijte patku sokovima od pečenja. Na kraju maknite foliju, povećajte temperaturu na 210 °C i pecite još 20 minuta dok koža ne poprimi tamnozlatnu, hrskavu boju.
Serviranje
Gotovu patku izvadite iz pećnice i pustite da se odmori 10-15 minuta prije rezanja, kako bi se sokovi pravilno rasporedili i meso ostalo sočno. Režite patku na kriške (kao roladu) tako da dobijete lijepi presjek - hrskava koža, mekano meso i sočno punjenje. Poslužite uz sok od pečenja i prilog po želji (primjerice pire-krumpir, proljetno povrće ili zelenu salatu).
Komentari
0