MIRISNO I SOČNO

Pečena patka punjena šljivama i jabukama, klasično je jelo idealno za svečane prilike

Ova pečena patka, punjena šljivama i jabukama, nudi savršenu ravnotežu slatkoće, začina i sočnosti, stvarajući impresivan i aromatičan glavni obrok idealan za svečane prilike ili obiteljski ručak

Pečena patka punjena šljivama i jabukama

Trebat će vam:

1 patka (oko 2 - 2,5 kg)

2 jabuke (narezane na kocke)

100 g suhih šljiva (bez koštica)

1 manji luk (sitno nasjeckan)

2 žlice maslaca

1 žličica meda

1 žličica suhog timijana ili mažurana

sol i svježe mljeveni papar po ukusu

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 190 °C. U tavi otopite maslac, dodajte luk i kratko ga propirjajte. Dodajte jabuke i šljive te pirjajte 3 - 4 minute. Umiješajte med, timijan, sol i papar pa maknite s vatre i pustite da se malo ohladi. Patku operite, posušite papirnatim ubrusom i iznutra lagano posolite. Napunite je pripremljenim nadjevom i zatvorite otvor čačkalicama ili koncem. Vanjsku stranu patke premažite tankim slojem maslaca, posolite i popaprite. Stavite patku u vatrostalnu posudu, prelijte s malo vode ili temeljca i pokrijte folijom. Pecite 1,5 sat pokriveno, zatim uklonite foliju i pecite još oko 45 minuta, dok kožica ne postane zlatno-smeđa i hrskava. Tijekom pečenja povremeno prelijte patku vlastitim sokom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2025 06:47