Pečena patka punjena šljivama i jabukama
Trebat će vam:
1 patka (oko 2 - 2,5 kg)
2 jabuke (narezane na kocke)
100 g suhih šljiva (bez koštica)
1 manji luk (sitno nasjeckan)
2 žlice maslaca
1 žličica meda
1 žličica suhog timijana ili mažurana
sol i svježe mljeveni papar po ukusu
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 190 °C. U tavi otopite maslac, dodajte luk i kratko ga propirjajte. Dodajte jabuke i šljive te pirjajte 3 - 4 minute. Umiješajte med, timijan, sol i papar pa maknite s vatre i pustite da se malo ohladi. Patku operite, posušite papirnatim ubrusom i iznutra lagano posolite. Napunite je pripremljenim nadjevom i zatvorite otvor čačkalicama ili koncem. Vanjsku stranu patke premažite tankim slojem maslaca, posolite i popaprite. Stavite patku u vatrostalnu posudu, prelijte s malo vode ili temeljca i pokrijte folijom. Pecite 1,5 sat pokriveno, zatim uklonite foliju i pecite još oko 45 minuta, dok kožica ne postane zlatno-smeđa i hrskava. Tijekom pečenja povremeno prelijte patku vlastitim sokom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....