NEDJELJNI RUČAK

Pečena piletina u svilenkastom umaku od crnog vina, korjenastog povrća i šampinjona

 Deposit Photos/
Meso je dovoljno zapeći na tavi, prebaciti ga u pećnicu i kroz dva sata uživati u okusima bogatom ručku. Poslužite uz čašu vina

Trebat će vam:

1 kg piletine (komadi s kostima)

200 g šampinjona

2 luka

3 mrkve

1 komad celera

4 režnja češnjaka

2 lovorova lista

2 žličice timijana

300 ml crnog vina

100 ml temeljca

20 g maslaca

10 g brašna

Sol i papar

Priprema:

U većoj posudi najprije dobro zagrijte ulje. Na ulju zatim sa svih strana zapecite komade piletine, dodajte i luk, mrkvu i celer koji ste narezali na veće komade. Ubacite i cijele režnjeve češnjaka. Pustite da poprime boju pa dodajte lovorov list, timijan, sol i papar i prelijte vinom. Krčkajte 10-ak minuta, dok alkohol ne ispari. Dodajte temeljac, poklopite i prebacite u pećnicu na 170 stupnjeva. Pecite jedan i pol sat. Za to vrijeme očistite gljive i nasjeckajte ih pa ih kratko pirjajte na malo maslinova ulja ili maslaca. Otopite 20 g maslaca i pomiješajte ga s brašnom. Miješajte dok ne dobijete pastu. Nakon sat vremena, piletinu izvadite iz pećnice i vratite na štednjak. Meso izvadite iz posude i u umak umiješajte pastu od maslaca i brašna. Miješajte dok ne dobijete svileni umak. Dodajte gljive i vratite piletinu, sve dobro promiješajte, prema želji dodatno začinite i poslužite uz prilog po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:07