Bundeve su stigle na tržnice, vrijeme je da ih maksimalno iskoristimo. Ovog puta na redu je turkinja, ali koristiti možete, zapravo, i bilo koju drugu, mesnatu, veću bundevu. U nastavku vas čeka recept naše suradnice Slavice Šagolj.
Bundevu je dovoljno očistiti i narezati na šnite, a zatim je začiniti jednostavnim začinima kao što su sol, papar i maslinovo ulje. Nakon što bundevu stavite na pečenje, preostaje vam još samo priprema umaka. Ovog puta radimo ga od jogurta, sirnog namaza i začina po želji. Primjerice, odlična ideja je dodatak vlasca, ali i kopra ili tek peršina koji smo dobili u pakiranju s grincajgom.
Uz bundevu pripremljenu na ovaj način uvijek možete skuhati i prilog po želji. Primjerice, dobra opcija bit će bulgur, proso, heljda, riža ili palenta.
PEČENA TURKINJA S UMAKOM
Trebat će vam:
1 tikva turkinja
maslinovo ulje
krupna sol
papar
svježi ružmarin
roza papar
Umak:
200 ml čvrstog jogurta
150 g sirnog namaza
sol
papar
sezam
svježi vlasac
Priprema:
Tikvu operite i osušite kuhinjskim ručnikom. Oštrim nožem prepolovite tikvu te žlicom očistite sredinu od koštica. Narežite tikvu na šnite. Veliku posudu za pečenje obložite papirom za pečenje. Posložite šnite tikve koje začinite solju, paprom i maslinovim uljem. Češnjak prepolovite i svaku šnitu premažite, dodajte i svježi ružmarin. Stavite peći na 180 stupnjeva oko sat vremena. Na pola pečenja izvadite posudu i okrenite šnite tikve da se što ravnomjernije peku. Ako primijetite da je još tvrda produžite pečenje još koju minutu. Dok se tikva peče pripremite umak. U posudu za miješanje stavite jogurt, sirni namaz i začine. Miješajte dok ne dobijete fini glatki umak. Pečenu tikvu pustite da se malo ohladi te začinite umakom. Po potrebi dodajte još maslinovog ulja, papra ili češnjaka.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....