Prokleto sočne

Pečene breskve ljeti bismo jeli opet i opet... Evo kako ih najradije pripremamo

 Gannamartysheva/Getty Images/istockphoto
Više je razloga zbog kojih se svake godine veselimo najtoplijem godišnjem dobu, a ova namirnica je svakako visoko na toj listi

Na tostu, u salati, same ili zapečene, pečene breskve toliko su jednostavno, a opet toliko dobro jelo da ne možemo zamisliti barem jedan dnevni ljetni obrok bez da se njima počastimo. Prvi puta smo ih probali još prije nekoliko godina, na ljetnom putovanju Italijom kad su nam ih poslužili za doručak uz talijanski prosciutto, burrata mozzarellu, svježi bosiljak i prave talijanske taggiasche masline... Taj okus pamtimo još i danas. Ne znamo je li to bilo zbog vrućeg ljetnog dana ili zbog kombinacije namirnica savršeno ukomponiranih sa začinskim biljem, kremoznim acetom balsamicom i bogatim ekstra djevičanskim maslinovim uljem, ali definitivno je bilo iskustvo koje pokušavamo interpretirati iz godine u godinu koliko nas je oduševilo.

image
Alexandr Vorontsov/Getty Images

Naravno, s vremenom smo se poigrali i s drugim namirnicama, pa tako ovako pripremljene breskve rado spajamo s ramstekom pečenim na žaru, u salati posluženoj s ribom s gradela, sa skutom i orasima, ali ih nerijetko i zapečemo u pećnici s brie sirom, mozzarellom, ali i gorgonzolom te timijanom ili listovima svježe kadulje.

image
Luchezar/Getty Images

Naravno, ovako se pripremljena breskva osim u slanim jelima, može poslužiti i kao desert. A kad govorimo o slatkom, prvo nam na pamet pada sladoled. Kuglica buorbon vanilije uz na grilu pečenu breskvu koju smo dodatno zasladili medom i sve zajedno posuli listićima preprženog badema nam je najdraža slastica od ovog voća. Kad nema badema, tada biramo i pekan orahe ili lješnjake, no u nuždi - možete ih poslužiti i bez tog dodatka te iskoristiti kekse koje ćete usitniti kao za cheesecake ili, pak, listiće svježe metvice ili timijana. U one dane kad se dogodi da nemamo sladoleda u zamrzivaču, posegnemo za ricottom. Tada tople pečene breskve punimo ricotta sirom i posipamo ih preprženim pinjolima ili domaćom granolom. Za dodatnu slatkoću umjesto meda koristimo agavin sirup.

Za one koji vole intenzivnije, da ne kažemo bogatije okuse, dobar je trik breskve prije pečenja kratko poširati u crnom vinu.

image
Izikmd/Getty Images/istockphoto

BRUSCHETTE S PEČENOM BRESKVOM I BURRATA MOZZARELLOM

Trebat će vam:

  • 12 šnita kruha (francuz ili focaccia)
  • maslinovo ulje
  • 2 breskve, prepolovljene
  • 1 burrata mozzarella
  • med
  • svježa majčina dušica
  • sol, papar

Priprema:

Ugrijte pećnicu na 200 °C. Šnite kruha premažite maslinovim uljem i stavite ih tostirati u pećnicu na najviše 5 minuta. Breskve operite i posušite, prepolovite pa otklonite košpicu i stavite peći na suhu gril tavu. Pecite s obje strane na 2 do 3 minute ili dok ne poprime lijepu boju. Kad su pečene, breskve maknite s tave i narežite na kriške, a po želji im možete ukloniti i kožu. Svježu majčinu dušicu natrgajte i uronite u dvije žlice maslinovog ulja. Mozzarellu narežite ili natrgajte na komade i slažite na vruće kriške kruha pa sve opet vratite u pećnicu na dodatnih 5 minuta. Izvadite kruh iz pećnice, na sir stavite krišku ili dvije pečene breskve, a kad sve iskoristite, preko svake bruschette prelijte i po pola žličice aromatiziranog maslinovog ulja te malo meda, posolite i popaprite, pa poslužite toplo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:02