Pelmeni
Trebat će vam:
400 g glatkog brašna
1 jaje
150 ml mlake vode
1/2 žličice soli
Nadjev:
250 g mljevene junetine
250 g mljevene svinjetine
1 manji luk (sitno nariban ili usitnjen)
sol i papar prema ukusu
2 žlice hladne vode
kiselo vrhnje (za posluživanje)
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i sol. U sredini napravite udubinu, dodajte jaje i mlaku vodu. Zamijesite glatko i elastično tijesto. Prema potrebi dodajte još malo brašna. Pokrijte krpom i ostavite da se odmori 20 minuta. U zdjeli pomiješajte mljeveno meso, naribani luk, sol, papar i hladnu vodu. Dobro izmiješajte rukama ili žlicom da se nadjev poveže i postane sočan. Tijesto razvaljajte na tanko (oko 2 mm debljine) i izrežite krugove promjera oko 6 cm (čašom ili kalupom). U sredinu svakog kruga stavite malu žličicu nadjeva. Preklopite u polumjesec i dobro pritisnite rubove. Spojite krajeve polumjeseca da dobijete tradicionalni oblik pelmena. U velikom loncu zakuhajte posoljenu vodu. Ubacite pelmene u kipuću vodu (u serijama ako treba). Kada isplivaju na površinu, kuhajte ih još 3-4 minute, zatim ih izvadite šupljom žlicom. Pelmene poslužite tople, uz kiselo vrhnje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....