KAKO SOČNO

Pelmeni s miješanim mesom i lukom, jednostavan recept za ukusno jelo koje se topi u ustima

Pelmeni su spoj su nježnog, tankog tijesta i sočnog mesnog nadjeva – idealni za topli, domaći obrok u kojem se uživa polako

Pelmeni

Trebat će vam:

400 g glatkog brašna

1 jaje

150 ml mlake vode

1/2 žličice soli

Nadjev:

250 g mljevene junetine

250 g mljevene svinjetine

1 manji luk (sitno nariban ili usitnjen)

sol i papar prema ukusu

2 žlice hladne vode

kiselo vrhnje (za posluživanje)

Priprema:

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i sol. U sredini napravite udubinu, dodajte jaje i mlaku vodu. Zamijesite glatko i elastično tijesto. Prema potrebi dodajte još malo brašna. Pokrijte krpom i ostavite da se odmori 20 minuta. U zdjeli pomiješajte mljeveno meso, naribani luk, sol, papar i hladnu vodu. Dobro izmiješajte rukama ili žlicom da se nadjev poveže i postane sočan. Tijesto razvaljajte na tanko (oko 2 mm debljine) i izrežite krugove promjera oko 6 cm (čašom ili kalupom). U sredinu svakog kruga stavite malu žličicu nadjeva. Preklopite u polumjesec i dobro pritisnite rubove. Spojite krajeve polumjeseca da dobijete tradicionalni oblik pelmena. U velikom loncu zakuhajte posoljenu vodu. Ubacite pelmene u kipuću vodu (u serijama ako treba). Kada isplivaju na površinu, kuhajte ih još 3-4 minute, zatim ih izvadite šupljom žlicom. Pelmene poslužite tople, uz kiselo vrhnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2025 17:08