KOJI JE VAŠ FAVORIT?

Perad ili svinjetina? U poznatom tradicionalnom restoranu dobili smo recepte za slasna blagdanska pečenja

Posjetili smo restoran Skenderica 1912, gdje su nam ustupili recepte za slasna blagdanska pečenja

Ovih smo dana svratili na predblagdansku gozbu u nedavno ponovno otvoren restoran Skenderica 1912 u zagrebačkim Remetama, gdje je chef kuhinje Ante Matković pripremio jela zbog kojih ćemo se na ovu adresu zasigurno vraćati. Na meniju su se, među ostalim, našla i dva pečenja recepte za koje ćemo ovih blagdana iskoristiti i u vlastitoj kuhinji.

Ostavljamo ih u nastavku te savjetujemo, ako i ne uspijete nabaviti kopuna, ovaj način pripreme možete primijeniti i na bilo kojoj drugoj peradi, kao što su patka ili purica. Mlinci neka budu glavni prilog, a uz njih možete poslužiti i povrće i umak od pečenja te obavezno veliku zdjelu salate. Uz svinjsko pečenje će se, pak, najbolje slagati pečeni krumpir.

Više blagdanskih recepata potražite u Nedjeljnom Jutarnjem koji izlazi sutra, 24. prosinca.

KOPUN S MLINCIMA

Trebat će vam:

kopun

sol

mlinci

temeljac ili slana voda

začini po želji

Priprema:

Kopuna dan ranije dobro natrljajte solju i pustite da stoji u hladnjaku. ¸Izvadite ga barem sat vremena prije početka pečenja i držite na sobnoj temperaturi. Pecite na 220 °C oko sat i 20 minuta ili dok ne poprimi lijepu boju, ovisno o veličini. U početku ga možete peći poklopljenog, a kasnije otklopite lonac kako bi dobio boju. Na ovaj način možete pripremiti i drugu perad. Mlince kratko prokuhajte ili natopite u vrućoj posoljenoj vodi ili temeljcu. Ako su domaći, proces će trajati nešto dulje. Procijedite ih i začinite sokom od pečenog kopuna, a zatim prebacite sve zajedno u posudu u kojoj se kopun pekao i pustite da stoji ili još kratko zapecite.

Napomena! Količinu mlinaca prilagodite vlastitim potrebama.

image
Berislava Picek/Cropix

ROLANA SVINJETINA

Trebat će vam:

svinjska potrbušina

300 g kruha

100 g luka

50 g špeka

mlijeko

začini po želji (peršin, češnjak, sol, papar)

Priprema:

Meso dan ranije natrljajte začinima po želji, a na dan kada ćete ga peći, po površini rasporedite smjesu od kruha, luka i špeka. Napravite je tako da kruh nasjeckate na kockice, a špek i luk kratko zapržite na tavi. Dodajte ih kruhu pa sve zajedno prelijte toplim mlijekom i pustite da se stvori glatka smjesa. Kada ste smjesu rasporedili po mesu, zarolajte ga i učvrstite kuhinjskim koncem koji je prikladan za korištenje na ovaj način. Roladu pecite dva sata na 180 °C. Prije nego što ćete je rezati, dobro je ohladite. Poslužite uz prilog i salatu po želji.

image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:57