Težina pripreme: srednje
Vrijeme pripreme: 70 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- 1 kg soma
- 200 g luka
- 3 češnja češnjaka
- žličica slatke mljevene crvene paprike
- žličica ljute mljevene crvene paprike
- 100 g slanine
- ljuti feferon
- svinjska mast
- sol, papar
- 300 g tjestenine
- 400 g svježeg sira
- malo pakiranje maslaca
Priprema
1. korak
Sitno nasjeckajte luk, a slaninu narežite na kockice. Na zagrijanoj svinjskoj masti popecite slaninu i izvadite je. Zatim na masnoću bacite luk, kratko popecite i maknite s vatre.
2. korak
Dodajte slatku i ljutu papriku, zalijte decilitrom vode i vratite na štednjak. Soma, kojeg ste očistili, oprali i narezali na odreske, stavite na luk i prelijte vrućom vodom tako da ga prekrije.
3. korak
Nasjeckajte češnjak i dodajte ga, kao i ljuti feferon. Smanjite vatru i kuhajte oko pola sata.
4. korak
Za prilog skuhajte tjesteninu. Na tavi otopite maslac, dodajte tjesteninu i promiješajte. Maknite sa štednjaka, umiješajte svježi sir i sve na kraju pospite kockicama slanine.
5. korak
Savjet: Kako bi priprema perkelta od soma bila jednostavnija, kupite već očišćenu ribu, odnosno file soma. Umjesto obične slatke paprike, dodajte u perkelt delikates ekstra mljevenu papriku koja je punijeg okusa.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....