Perkelt od soma

Težina pripreme: srednje

Vrijeme pripreme: 70 min

Broj osoba: 4

Sastojci

  • 1 kg soma
  • 200 g luka
  • 3 češnja češnjaka
  • žličica slatke mljevene crvene paprike
  • žličica ljute mljevene crvene paprike
  • 100 g slanine
  • ljuti feferon
  • svinjska mast
  • sol, papar
  • 300 g tjestenine
  • 400 g svježeg sira
  • malo pakiranje maslaca

Priprema

1. korak

Sitno nasjeckajte luk, a slaninu narežite na kockice. Na zagrijanoj svinjskoj masti popecite slaninu i izvadite je. Zatim na masnoću bacite luk, kratko popecite i maknite s vatre.

2. korak

Dodajte slatku i ljutu papriku, zalijte decilitrom vode i vratite na štednjak. Soma, kojeg ste očistili, oprali i narezali na odreske, stavite na luk i prelijte vrućom vodom tako da ga prekrije.

3. korak

Nasjeckajte češnjak i dodajte ga, kao i ljuti feferon. Smanjite vatru i kuhajte oko pola sata.

4. korak

Za prilog skuhajte tjesteninu. Na tavi otopite maslac, dodajte tjesteninu i promiješajte. Maknite sa štednjaka, umiješajte svježi sir i sve na kraju pospite kockicama slanine.

5. korak

Savjet: Kako bi priprema perkelta od soma bila jednostavnija, kupite već očišćenu ribu, odnosno file soma. Umjesto obične slatke paprike, dodajte u perkelt delikates ekstra mljevenu papriku koja je punijeg okusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. prosinac 2025 12:57