TJEDNI MENI

Pet ukusnih recepata s twistom za bolji okus: Uz namirnice iz vrta treba vam i jedan ključni sastojak

 Shutterstock
Rastu tržišta organske hrane znatno je doprinijelo i to što su se u posljednje vrijeme mnogi osvijestili pa teže pravilnoj prehrani i održivom načinu života

Ekološka, BIO, organska, GMO free, EKO, biološka, antibiotic free… Ovi su epiteti ključni, ako želite znati da jedete kvalitetnu i prirodnu hranu. Ta potraga danas više nije mukotrpna, jer je globalno tržište organske hrane postalo golemo. U 2020. godini procijenjeno je na 167,85 milijardi američkih dolara, a očekuje se da će dostići 368,94 milijarde do 2026. godine.

Rastu tržišta znatno je doprinijelo i to što su se u posljednje vrijeme mnogi osvijestili pa teže pravilnoj prehrani i održivom načinu života. Zato pažljivo biraju prehrambene proizvode koje kupuju, žele istinski uživati u hrani i znati da su namirnice prirodne, 'iz vrta', a upravo je to najsažetiji opis organskih namirnica.

Organsko voće, povrće, meso, riba ili jaja više nisu dostupni samo na tržnicama, već takve proizvode možete pronaći i u supermarketima, a prepoznat ćete ih po certifikatu koji to i potvrđuje. Kupnja organske hrane je višestruko isplativa jer osim što nastaje ekološkim uzgojem koji je puno prihvatljiviji za očuvanje okoliša, mnogi kažu da ima bolji okus, a sve je više znanstvenih dokaza da bi uistinu mogla imati veću hranjivu vrijednost od one uzgojene konvencionalnim metodama te da našem organizmu pruža i benefite poput jačeg imunosnog sustava te smanjenog rizika od alergija.

image
Shutterstock

Oznaka 'organsko' ne označava samo proizvod kao prirodan, već se odnosi i na postupak nastanka proizvoda. Pravilan organski uzgoj, koji je striktno reguliran, započinje posebnom pripremom tla uz upotrebu isključivo prirodnog gnojiva i komposta te obradom zemlje. Zdravo i kvalitetno tlo biljke čini otpornijima na nametnike što je posebno bitno jer se u proizvodnji koriste isključivo prirodna gnojiva.

Organsko voće i povrće uzgojeno je bez umjetnih gnojiva, genetski modificiranih sastojaka (GMO), bioinženjeringa ili ionizirajućeg zračenja. Isto vrijedi i za meso, jaja i mliječne proizvode koji, da bi nosili oznaku 'organski', moraju poticati od životinja kojima u prehranu nisu dodavani antibiotici i hormoni rasta.

Ako pogledamo u povijest, to je hrana kakvu su uzgajale i jele naše bake i prabake jer su se prvi sintetski pesticidi i kemijska gnojiva pojavili tek u 20. stoljeću. No, za razliku od naših starih, danas više ne moramo imati vrt i brinuti o domaćim životinjama da bismo mogli kuhati s organskim namirnicama. Prirodan odabir nam je nadomak ruke, zato nikada nije bilo lakše jesti uravnoteženo, uživati u bogatim okusima organskih namirnica i kreativno se odvažiti u kuhinji.

image
Shutterstock

No, uz organske namirnice, svako jelo, bilo ono tradicionalno, iz bakine kuharice, ili pripremljeno prema nekom modernom receptu bit će ukusnije uz začine organskog porijekla. Srećom postoji univerzalni dodatak jelima koji vam olakšava kuhanje jer već sadrži sve što je potrebno za punoću okusa - sušeno povrće i začine organskog porijekla te morsku sol.

Riječ je o Vegeti BIO u kojoj su mrkva, luk, rajčica, korijen celera, pastrnjak, poriluk, paprika, list peršina, ljupčac, kurkuma, češnjak, crni papar i češnjak. Ova kombinacija BIO začina i povrća uz dodatak morske soli svakom će jelu dati zaokružen i pun okus.

Na vrećici Vegete BIO pronaći ćete i certifikate koji potvrđuju da su sastojci uzgojeni bez umjetnih gnojiva, pesticida i bez genetski modificiranih organizama te da je mogu konzumirati i vegani. Upravo za dobivanje te jedne vrećice Vegete bio od 120 grama korišteno je čak 375 grama svježeg povrća što je čini idealnom za vaše ukusne kulinarske kreacije.

image
Shutterstock

Kao bismo vam pokazali koliko je jednostavno jesti ukusno i organski donosimo vam pet recepata po jedan za svaki radni dan u tjednu.

PONEDJELJAK: Rižoto s graškom i pečenim lososom

Vrijeme pripreme: 30 min

Sastojci (za 2 osobe):

4 mlada luka

4 žlice maslinovog ulja

4 češnja češnjaka

50 ml badem biljnog napitka

1 limun (sok i naribana korica ½ limuna)

2 žlice naribanog parmezana (ili pecorina)

Vegeta Maestro šareni papar

2 žličice Vegete BIO univerzalnog dodatka jelima

150 g riže

150 g zamrznutog mladog graška Podravka

sol

2 odreska filea lososa (2 x 135 g)

Priprema: File lososa očistite od kože i kostiju, posolite ga i ostavite sa strane. Rižu skuhajte prema uputama na pakiranju, a zamrznuti grašak stavite u posebnu zdjelicu. Mladi luk sitno narežite, češnjak nasjeckajte, naribajte koricu limuna pa mu ocijedite sok. U širokoj tavi na 2 žlice zagrijanog maslinovog ulja stavite mladi luk, češnjak, koricu limuna i sol. Pirjajte 5 minuta pa dodajte bademov biljni napitak i promiješajte. Zatim dodajte naribani parmezan, sok pola limuna, svježe mljeveni šareni papar i Vegetu Bio. Pirjajte 5 minuta na laganoj vatri pa umiješajte prethodno skuhanu rižu. U rižu s umakom dodajte grašak, pa kuhajte još 5 minuta, promiješajte i ugasite vatru. Dobro zagrijte drugu tavicu i nauljite s 2 žlice maslinovog ulja i stavite odreske lososa. Pecite ih s jedne, a zatim druge strane do zlatno rumene boje. Potkraj nakapajte limunovim sokom i pospite svježe mljevenim šarenim paprom.

Posluživanje: Topli rižoto poslužite s lososom.

Savjet: Uz rižoto s graškom možete umjesto lososa poslužiti i drugu ribu ili meso.

UTORAK: Pita od kozjeg sira i mrkve

Vrijeme pripreme: 50 min

Sastojci (za 4 osobe):

Za tijesto:

150 g Glatkog brašna Podravka

100 g Pirovog brašna Podravka

120 g hladnog maslaca

1 žlica kiselog vrhnja

1 jaje

sol

Za nadjev:

200 g mrkve

250 g mladog kozjeg sira

80 g naribanog parmezana

300 g grčkog jogurta

1 žumanjak

sol

2 žličice limunova soka

¼ žličice Vegeta Maestro Češnjaka u granulama

¼ žličice Vegeta Maestro Šarenog papra u zrnu

2 žličice Vegete BIO univerzalnog dodatka jelima

mladi špinat za posluživanje

Priprema: Brašna pomiješajte, dodajte maslac narezan na listiće pa rukom povežite u prhko tijesto. Dodajte kiselo vrhnje, jaje i malo soli pa zamijesite glatko tijesto. Oblikujte ga u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku dok pripremate ostale sastojke. Mrkvu narežite na srednje kockice, popržite na tavi i stavite sa strane. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi, stavite u kalup za pite promjera 24 cm, a zatim probodite na nekoliko mjesta vilicom. Pecite 15-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C. Za nadjev u zdjeli pomiješajte mladi kozji sir, naribani parmezan, grčki jogurt, žumanjak, pripremljenu mrkvu, sol, limunov sok, češnjak u granulama, šareni papar i Vegetu BIO. Tijesto izvadite iz pećnice, po njemu rasporedite nadjev pa vratite u pećnicu i na istoj temperaturi pecite još 15 minuta.

Posluživanje: Jelo poslužite toplo ili hladno, uz listove mladog špinata.

Savjet: Jelo možete pripremiti i u malim kalupima te poslužiti jednu pitu kao obrok.

SRIJEDA: Veganska kvinoja s povrćem i avokadom

Vrijeme pripreme: 35 min

Sastojci (za 4 osobe):

150 g kvinoje

2 žličice Vegete BIO univerzalnog dodatka jelima

300 g muškatne bundeve (butternut)

150 g kupusa

3 žlice maslinova ulja

1 luk

1 češanj češnjaka

sol

Vegeta Maestro Crni papar mljeveni

1 zreli avokado

sok ½ limete

Priprema: Kvinoju dobro operite u hladnoj vodi i procijedite. U wok stavite opranu kvinoju, Vegetu BIO i 370 ml vode. Kad zakipi, poklopite, smanjite vatru i kuhajte oko 15 minuta da se tekućina apsorbira. Višak tekućine ocijedite i stavite sa strane. Bundevu narežite na kockice, a kupus na rezance. U tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte sitno narezan luk. Popecite uz miješanje do zlatnožute boje pa dodajte protisnuti češnjak, bundevu i kupus. Kratko popecite, uz miješanje pa dodajte nekoliko žlica vode. Pirjajte 10-ak minuta na laganoj vatri uz miješanje, da povrće omekša. Lagano posolite i pospite crnim paprom. Avokado očistite i narežite na ploške te nakapajte sokom limete.

Posluživanje: Kvinoju s povrćem poslužite uz avokado.

Savjet: Jelo možete poslužiti toplo ili hladno.

ČETVRTAK: Tacosi s piletinom

Vrijeme pripreme: 25 min

Sastojci (za 2 dvije osobe):

300 g pilećeg filea

sok 1 limuna

250 ml tekućeg jogurta

3 žlice maslinova ulja

1 žlica smeđeg šećera

1 žličica Vegete BIO univerzalnog dodatka jelima

½ žličice Vegeta Maestro Dimljene crvene paprike

¼ žličice Vegeta Maestro Mljevenog crnog papra

¼ žličice Vegeta Maestro Češnjaka u granulama

¼ žličice Vegeta Maestro Chilija

½ žličice kumina

100 g rajčice

100 g salatnog krastavca

100 g crvene paprike

100 g feta sira

sok ½ limete

4 male kukuruzne tortilje

Priprema: Meso narežite na trakice i stavite u posudu za mariniranje te nakapajte limunovim sokom, prelijte jogurtom i 2 žlice maslinova ulja pa posipajte smeđim šećerom i Vegetom BIO. U zdjelici pomiješajte dimljenu crvenu papriku, crni papar, češnjak u granulama, mljeveni chili i kumin te posipajte preko mesa, promiješajte i ostavite marinirati 10 minuta. Za to vrijeme narežite povrće za posluživanje. Rajčicu, krastavac, papriku i feta sir narežite na kockice. U posudi pomiješajte povrće i sir i nakapajte sokom limete. Zagrijte tavu ili wok tavu, ulijte 1 žlicu maslinova ulja, dodajte marinirano meso te uz miješanje popecite. Tortilje zagrijte na tavi pa ih nadjenite pripremljenim povrćem i preko njega stavite meso.

Posluživanje: Poslužite odmah toplo.

Savjet: Na isti način možete pripremiti i druge vrste mesa.

PETAK: Veganski zeleni curry

Vrijeme pripreme: 35 min

Sastojci (za 4 osobe):

200 g rižinih rezanaca

1 mladi luk

2 češnja češnjaka

4 žlice kokosova ulja

¼ žličice Vegeta Maestro Bijelog mljevenog papra

¼ žličice Vegeta Maestro Curryja

¼ žličice Vegeta Maestro Kurkume

¼ žličice Vegeta Maestro Đumbira mljevenog

¼ žličice Vegeta Maestro Chilija

¼ žličice Vegeta Maestro Kima

300 g patlidžana

300 g muškatne bundeve (butternut)

400 ml Riže i kokos biljnog napitka

2 žličice Vegete BIO univerzalnog dodatka jelima

100 g prokulica

100 g zamrznutog mladog graška Podravka

1 žlica smeđeg šećera

1 žlica sojina umak

sok ½ limete

list korijandra

Priprema: Rižine rezance skuhajte prema uputama na pakiranju. Mladi luk sitno narežite, a češnjak sitno nasjeckajte. U tarionik (mužar) stavite 2 žlice kokosova ulja, bijeli papar, curry, kurkumu, đumbir, čili, kim i mladi luk te sve izgnječite u finu pastu. Patlidžan i muškatnu bundevu narežite na kocke. U tavu zagrijanu na srednjoj vatri stavite 2 žlice kokosova ulja. Kad se zagrije, dodajte muškatnu bundevu i patlidžan pa uz miješanje kratko popecite. Dodajte pripremljenu pastu i zagrijte uz miješanje. Ulijte zatim biljni napitak od riže i kokosa i dodajte Vegetu BIO, prokulice i grašak te vode po potrebi. Pustite da zakipi, pa kuhajte na laganoj vatri 10 – 15 minuta. U umak umiješajte smeđi šećer, sojin umak i sok limete.

Posluživanje: Gotovo jelo pospite grubo narezanim korijandrom i poslužite uz kuhane rižine rezance.

Savjet: Muškatnu bundevu možete zamijeniti batatom.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Podravkom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:58