Petak, snijeg i karamel keksi

Foto: Berislava Picek / CROPIX
 Berislava Picek / HANZA MEDIA
Imamo recept kako izmamiti osmjeh na lica!

Snima: Berislava Picek

U kojem god dijelu zemlje naš čitali vjerojatno su vam se barem kućni pragovi zabijelili, ili vam je hladan vjetar išibao obraze na putu do posla ili…zimski uvijeti zavladali su svakim kutkom i imamo nešto što bi vam moglo izmamiti osmjeh pa čak i po ovakvom vremenu. Ipak, petak je i sve se nekako lakše podnosi. Ako ste pak ostali zatrpani te uživate u toplini svog doma nadamo se da imate malo karamele ili karamel bomona koji se isto sasvim lijepo rastope. Donosimo vam recept koji će vas osuditi na konstantno pečenje ovih kolača.

Krenuli su zapravo kao chocolate chip keksići, ali kako nismo potrošili sve karamele koje smo kupili prošle nedjelje u šetnji. Ostatak je završio u keksićima. Fotografija govori tisuću riječi, a recept pročitajte u nastavku….

Zagreb, 280115.

Cokoladni zimski kolaci koje je osmislila i skuhala urednica weba Dobre hrane Vana Babic.

Na fotografij: keksi.

Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA
Foto: Berislava Picek / CROPIX
  • 350 g brašna (pola oštrog, pola glatkog)
  • 225 g maslaca

    prstohvat soli
  • 2 jaja
  • vanilin šećer
  • 200 g čokoladnih suzica (chocolate chip)
  • 150 g komadića karamele (u svaki keks morate utisnuti komadić karamele)
  • * po želji komadići orašastih plodova (lješnjaci, bademi..)

Pomiješajte brašno, pola praška za pečenje i sol. Mikserom miješajte najprije komadice maslaca i šećera dok se ne sjedine. Dodajte jaja, miješajte dok se ne smjesa ne sjedini, dodajte i komadiće čokolade pa nastavite miješati kuhacom. Smjesa ne smije biti ljepljiva i morate je moći modelirati. Ako vam se lijepi za ruke, stavite još brašna (glatkog). Oblikujte kuglice, pa u sredinu svake utisnite komadić karamele. Stavite kuglice na pleh obložen papirom za pečenje pa ih pritisne da postanu spljoštene.

Tako ih zamrznite na najmanje 3 sata. Zagrijte pećnicu na 180 °C te pecite 10 minuta dok ne dobiju zlaćanu boju. Na kraju zasladite šećerom u prahu.

*posuđe posuđeno u Home Sweet Homeu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 04:20