SVI IH VOLE!

Pide mnogi nazivaju i turskom pizzom, kažu da su bolje od klasika, evo kako se rade i zašto su toliko dobre

Ako kod kuće želite napraviti turske pide, trebat će vam brašno, kvasac, malo šećera i soli, maslinovo ulje te mlaka voda i mlako mlijeko

Turska je kuhinja poznata po bogatim, raznolikim okusima i tradicionalnim jelima. Među omiljenim je jelima turske kuhinje zasigurno i kultno jelo pide, često nazvano turskom pizzom.

image
Angelika Heine/Getty Images/istockphoto

Pide su sastavni dio turske gastronomije, s jedinstvenom poviješću. Često se naziva turskom pizzom, a datira još iz vremena Osmanskog Carstva. Tijesto mu je mekano, a na rubovima hrskavo, što daje privlačan kontrast tekstura. Iako podrijetlo pide nije sasvim jasno, smatra se da je na to jelo utjecalo nekoliko bliskoistočnih i mediteranskih kruhova.

‘Pide‘ je, dakle, poznata vrsta turskog dizanog ovalnog kruha punjenog raznim dodacima, a to može biti sir, kobasica, mljeveno meso, špinat... Pide opisuju i kao tursku pizzu oblikovanu poput čamca. Za taj se oblik vjeruje da potječe iz drevne anatolske tradicije pečenja somuna u ciglenim pećima. Iako je najbolji domaći pide, za koji mnogi kažu da je ravnopravan s najboljim talijanskim pizzama, njegove se varijacije često prodaju u uličnim kebab prodavaonicama. Poslužuje se narezan na kriške.

image
Pexels/

Povijest pide

Zanimljivo je da povijest pide datira još iz levantske kulture zapadne Azije, a prema knjizi Zakona o zaštiti potrošača iz 16. stoljeća, brašno za pide mora biti finije prosijano od brašna za kruh. Predaje kažu da je u 15. stoljeću sultan Fatih Mehmet volio jesti pide sa sirom i bundevom. U 16. je stoljeću bio najpopularniji pide sa špinatom, a kasnije je ovo jelo doživjelo još transformacija zahvaljujući različitim nadjevima.

image
Ozgurcankaya/Getty Images/istockphoto

Içli pide datira iz 1850-ih, kada su pekari u malom gradu Bafri, na Crnom moru, počeli puniti kruh prije pečenja. Ovo jednostavno jelo modernizirano je ukusnim dodacima poput sira sa sušenom goveđom kobasicom i tankog pastramija s jajetom.

Najčešće punjenje za pide je začinjeno mljeveno meso (Kiymali pide), no tu su i verzije sa špinatom ili turskom goveđom kobasicom (sudžuk). Neki od omiljenih dodataka za pide su i turski sir kasar u kombinaciji sa špinatom, kao i sir i turska sušena govedina. Ponekad se pred kraj pečenja preko pide može razbiti jaje. Na taj se način ovo jelo pod nazivom Karadeniz pidesi priprema u regiji Crnog mora.

Kiymali pide u Turskoj često opisuju kao najpopularniju ‘sporo kuhanu brzu hranu‘. Naime, u ruralnim dijelovima Anatolije, lokalno stanovništvo je znalo pripremiti nadjev od mesa i odnijeti ga u svoju lokalnu pekaru kako bi tamo ispekli ukusne lepinje s tim nadjevom. Postoje i ‘Pideci‘, turske trgovine ovom vrstom jela koje isključivo peku i poslužuju pide s pastirskom salatom (Coban Salata - mješavina rajčica, krastavaca, luka i zelenih paprika, začinjena maslinovim uljem i limunovim sokom).

Pide je jelo otvorenog oblika, no ponekad je moguće naći i zatvorene verzije, u kojima se nadjev ne vidi već je skriven unutar tijesta. Tradicionalno se pide peče u kamenoj peći, no možete ga napraviti i kod kuće.

image

Pide turkish pizza being cooked

Mgstudyo/Getty Images

Kako ih napraviti kod kuće?

Ako kod kuće želite napraviti turski pide, trebat će vam brašno, kvasac, malo šećera i soli, maslinovo ulje te mlaka voda i mlako mlijeko. Za premaz tijesta trebat će vam još i jaje, a nadjev možete sami odabrati od ranije već spomenutih.

Tijesto možete napraviti tako što ćete najprije pomiješati suhe sastojke dok se ne sjedine, a zatim im dodati ulje, vodu i mlijeko te umijesiti tijesto dok ne postane glatko i elastično. Znat ćete da je gotovo ako ga lagano pritisnete kažiprstom, a ono se vrati u prvobitno stanje. Tijesto ne smije biti previše ljepljivo. Zatim ga ostavite da odstoji u nauljenoj posudi, pokriveno plastičnom folijom ili vlažnom krpom. Neka odstoji dok se ne udvostruči, a to se obično dogodi u 60-90 minuta. Za to vrijeme možete pripremiti nadjev.

image
Pexels/
image
Pexels/

Nakon što se tijesto diglo, podijelite ga na 5 jednakih dijelova. Svaki dio razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini u ovalni oblik promjera oko 45 cm. Najširi dio ovala može biti velik 15-18 cm. Sada tijesto napunite odabranim nadjevom, a oko rubova ostavite oko 1-2 cm praznog tijesta. Taj dio preklopite i povucite rubove preko nadjeva.

Tijesto prije pečenja premažite s jajetom, a možete dodati i sezam.

Pide pecite u pećnici zagrijanoj na oko 220 stupnjeva dok ne porumeni, a nakon pečenja pustite da se nekoliko minuta ohladi prije rezanja i posluživanja.

U nastavku donosimo recept za turski pide s nadjevom od mljevenog mesa.

image
Pexels/

Turske pide s mljevenim mesom

Trebat će vam:

300-350 ml mlake vode

7 g instant kvasca

500 g oštrog brašna

1 žličica soli

1 žličica šećera

2 žlice maslinova ulja

2 srednje rajčice

1 žlica ulja

šaka peršina

pola luka

1 crvena paprika

2 žlice pirea od rajčice

3 režnja češnjaka

pola žličice sjemenki kumina

sok 1 limuna

1 žlica mljevene crvene paprike

sol i papar

400 g mljevene janjetine

200 g cheddara

4 jaja prema želji

1 umućeno jaje

Priprema:

Pomiješajte brašno s kvascem i šećerom. Dodajte sol. Pospite šećerom. Prelijte uljem. Polako dodajte vodu jer vam možda neće trebati cijela količina. Mijesite ručno ili u mikseru 7-10 minuta. Dio tijesta razvucite, i ako se rasteže bez lomljenja i lagano se vidi kroz njega, tijesto je spremno. Oblikujte tijesto u loptu pa ostavite da odstoji na toplom mjestu u nauljenoj zdjeli 1 do 1,5 sat. Zdjelu prekrijte lagano nauljenom prozirnom folijom. Udvostručit će volumen. Izbušite tijesto i stavite ga na pobrašnjenu površinu. Tijesto oblikujte u cilindar i podijelite na četiri dijela od 90 grama. Lagano pokrijte krpom na obloženom plehu i ostavite da se diže 20 minuta. Kad se tijesto diglo, stavite ga na pobrašnjenu radnu površinu i svaku lopticu razvaljajte u ovalni oblik. U blender dodajte žlicu ulja, rajčice, peršin, češnjak, luk, papriku, pire od rajčice, kumin, limunov sok, mljevenu papriku, sol i papar te miješajte dok ne postane pire. Dodajte meso pa ponovno usitnjavajte dok ne dobijete nadjev grube teksture. Dodajte nadjev na sredinu tijesta svakog komada tijesta, ostavljajući 2 cm prostora oko rubova. Presavijte strane i spojite krajeve svakog komada. Pospite naribanim sirom i prema želji, premažite umućenim jajetom. Pecite 18 minuta na 220 °C. Pri kraju pečenja dodajte jaje na svaku pitu i zapecite. Poslužite toplo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2025 07:02