Turska je kuhinja poznata po bogatim, raznolikim okusima i tradicionalnim jelima. Među omiljenim je jelima turske kuhinje zasigurno i kultno jelo pide, često nazvano turskom pizzom.
Pide su sastavni dio turske gastronomije, s jedinstvenom poviješću. Često se naziva turskom pizzom, a datira još iz vremena Osmanskog Carstva. Tijesto mu je mekano, a na rubovima hrskavo, što daje privlačan kontrast tekstura. Iako podrijetlo pide nije sasvim jasno, smatra se da je na to jelo utjecalo nekoliko bliskoistočnih i mediteranskih kruhova.
‘Pide‘ je, dakle, poznata vrsta turskog dizanog ovalnog kruha punjenog raznim dodacima, a to može biti sir, kobasica, mljeveno meso, špinat... Pide opisuju i kao tursku pizzu oblikovanu poput čamca. Za taj se oblik vjeruje da potječe iz drevne anatolske tradicije pečenja somuna u ciglenim pećima. Iako je najbolji domaći pide, za koji mnogi kažu da je ravnopravan s najboljim talijanskim pizzama, njegove se varijacije često prodaju u uličnim kebab prodavaonicama. Poslužuje se narezan na kriške.
Povijest pide
Zanimljivo je da povijest pide datira još iz levantske kulture zapadne Azije, a prema knjizi Zakona o zaštiti potrošača iz 16. stoljeća, brašno za pide mora biti finije prosijano od brašna za kruh. Predaje kažu da je u 15. stoljeću sultan Fatih Mehmet volio jesti pide sa sirom i bundevom. U 16. je stoljeću bio najpopularniji pide sa špinatom, a kasnije je ovo jelo doživjelo još transformacija zahvaljujući različitim nadjevima.
Içli pide datira iz 1850-ih, kada su pekari u malom gradu Bafri, na Crnom moru, počeli puniti kruh prije pečenja. Ovo jednostavno jelo modernizirano je ukusnim dodacima poput sira sa sušenom goveđom kobasicom i tankog pastramija s jajetom.
Najčešće punjenje za pide je začinjeno mljeveno meso (Kiymali pide), no tu su i verzije sa špinatom ili turskom goveđom kobasicom (sudžuk). Neki od omiljenih dodataka za pide su i turski sir kasar u kombinaciji sa špinatom, kao i sir i turska sušena govedina. Ponekad se pred kraj pečenja preko pide može razbiti jaje. Na taj se način ovo jelo pod nazivom Karadeniz pidesi priprema u regiji Crnog mora.
Kiymali pide u Turskoj često opisuju kao najpopularniju ‘sporo kuhanu brzu hranu‘. Naime, u ruralnim dijelovima Anatolije, lokalno stanovništvo je znalo pripremiti nadjev od mesa i odnijeti ga u svoju lokalnu pekaru kako bi tamo ispekli ukusne lepinje s tim nadjevom. Postoje i ‘Pideci‘, turske trgovine ovom vrstom jela koje isključivo peku i poslužuju pide s pastirskom salatom (Coban Salata - mješavina rajčica, krastavaca, luka i zelenih paprika, začinjena maslinovim uljem i limunovim sokom).
Pide je jelo otvorenog oblika, no ponekad je moguće naći i zatvorene verzije, u kojima se nadjev ne vidi već je skriven unutar tijesta. Tradicionalno se pide peče u kamenoj peći, no možete ga napraviti i kod kuće.
Kako ih napraviti kod kuće?
Ako kod kuće želite napraviti turski pide, trebat će vam brašno, kvasac, malo šećera i soli, maslinovo ulje te mlaka voda i mlako mlijeko. Za premaz tijesta trebat će vam još i jaje, a nadjev možete sami odabrati od ranije već spomenutih.
Tijesto možete napraviti tako što ćete najprije pomiješati suhe sastojke dok se ne sjedine, a zatim im dodati ulje, vodu i mlijeko te umijesiti tijesto dok ne postane glatko i elastično. Znat ćete da je gotovo ako ga lagano pritisnete kažiprstom, a ono se vrati u prvobitno stanje. Tijesto ne smije biti previše ljepljivo. Zatim ga ostavite da odstoji u nauljenoj posudi, pokriveno plastičnom folijom ili vlažnom krpom. Neka odstoji dok se ne udvostruči, a to se obično dogodi u 60-90 minuta. Za to vrijeme možete pripremiti nadjev.
Nakon što se tijesto diglo, podijelite ga na 5 jednakih dijelova. Svaki dio razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini u ovalni oblik promjera oko 45 cm. Najširi dio ovala može biti velik 15-18 cm. Sada tijesto napunite odabranim nadjevom, a oko rubova ostavite oko 1-2 cm praznog tijesta. Taj dio preklopite i povucite rubove preko nadjeva.
Tijesto prije pečenja premažite s jajetom, a možete dodati i sezam.
Pide pecite u pećnici zagrijanoj na oko 220 stupnjeva dok ne porumeni, a nakon pečenja pustite da se nekoliko minuta ohladi prije rezanja i posluživanja.
U nastavku donosimo recept za turski pide s nadjevom od mljevenog mesa.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....