Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 120 min
Broj osoba: 6 – 6
Sastojci
- 2 kg piletine
- morska sol
- svježe samljeveni crni papar
- 1.5 kg oguljenog krumpira
- 1 limun (po mogućnosti da nije šprican)
- 1 češnjak, odvojen na češnje
- Šaka svježeg timijana
- maslinovo ulje
- Šaka svježeg ružmarina (izabranog lišća)
- 8 tanje narezanih šnita dimljene slanine
Priprema
1. korak
U piletinu utrljajte sol i papar. Ako je moguće, taj dio posla obavite u jutarnjim satima, prekrijte piletinu i stavite ju u hladnjak kako bi meso bilo ukusnije za jelo. Neka stoji u hladnjaku sve dok ju ne budete pripremali za ručak ili večeru. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Veliki lonac pun slane vode držite na vatri dok voda ne proključa. Narežite krumpire na veličinu ping pong loptice, stavite ih u vodu zajedno sa cijelim limunom i češnjima češnjaka i kuhajte 12 minuta. Ocijedite sadržaj lonca i pustite ga da odstoji jednu minutu kako bi nakon pečenja krumpir bio hrskaviji. Odvojite limun i češnjak od krumpira. Razbacajte krumpir po loncu kako bi mu vanjski dio postao mekan. Na taj način će biti ukusniji i hrskaviji kada se ispeče.
2. korak
Limun (dok je još vruć) izbodite 10 puta. Izvadite pile iz hladnjaka i osušite ga tapkanjem suhim papirnatim ručnikom. U pile utrljajte maslinovo ulje. Napunite ga češnjakom, limunom i timijanom, odložite ga na lim za pečenje i pecite ga 45 minuta u već podgrijanoj pećnici. Nakon pečenja pile prebacite na tanjur . U limu za pečenje će vam ostati masnoća i sok od pileta. U nju stavite krumpir i lišće ružmarina. Protresite lim i napravite mjesta u sredini za pile. Vratite pile na lim. Ako koristite slaninu, raširite šnite slanine po pilećim prsima i pecite još 45 minuta ili dok je pile pečeno do kraja a krumpir rumen. (Piletina je gotova kada se meso lako odvaja od kostiju.) Nakon pečenja pile prebacite na tanjur za posluživanje zajedno sa krumpirom. Prije toga možete izvaditi limun i češnjak iz pileta te iscijediti limunov sok i sok od češnjaka po krumpirima i piletu. Po želji također možete slaninu usitniti i posipati ju po krumpiru.
Dobar tek!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....