StoryEditor
JEDINI RECEPT KOJI ĆE VAM TREBATI

POČELA JE SEZONA JAGODA: Ekleri s kremom od čokolade i jagoda

Mirisni i nadasve ukusni plodovi jagode na početku su sezone, što znači da počinje vrijeme kada ćemo ih s veseljem “upakiravati” u torte, slasne biskvite, kreme ili u zdjelicu sa žlicom tučenog šlaga. Mnoštvo je slastica kojima ova voćka daje glamurozan izgled, a još čarobniji okus
 Marko Miščević / HANZA MEDIA

ZA TIJESTO:

100 g glatkog brašna
4 jaja
100 g maslaca
250 ml vode
prstohvat soli

ZA KREMU:

300 ml slatkog vrhnja
150 g čokolade za kuhanje
100 g mliječne čokolade
prstohvat soli
50 g omekšalog maslaca

ZA UKRAŠAVANJE:

200 g jagoda

Zagreb, 280420.
Editorijal Kolaci od jagoda
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA
 

Za tijesto zakuhajte vodu s maslacem. Uz pomoć pjenjače u tekućinu umiješajte brašno te dodajte prstohvat soli. Miješajte 3-4 minute, odnosno dok ne dobijete glatku smjesu. Maknite posudu s vatre i nastavite miješati dok se smjesa malo ne ohladi. U mlaku smjesu dodajte jedno po jedno jaje i dobro miješajte dok smjesa ne postane glatka. Zagrijte pećnicu na 180°C, na lim za pečenje stavite papir za pečenje. Pripremljenu smjesu stavite u slastičarsku vrećicu i na papir za pečenje istisnite prutiće dužine 7-9 cm s dosta razmaka. Pecite 25 minuta dok tijesto ne požuti. Kad se ohladi, prerežite po dužini, no ne do kraja. Smjesa je dovoljna za 15-18 komada. Dok se ekleri hlade, pripremite kremu. U posudu ulijte slatko vrhnje, dodajte na kockice natrgane obje vrste čokolade i prstohvat soli. Na laganoj vatri zagrijte sastojke, no nikako ne smiju zakuhati. Kad je smjesa postala jednolična, maknite ju s vatre i pustite da se ohladi. Kako se bude hladila, tako će se smjesa stvrdnjavati. U hladnu smjesu dodajte 50 g omekšalog izrađenog maslaca. Dobro sve sjedinite. Pomoću slastičarske vrećice napunite eklere te ih ukrasite polovicama opranih, očišćenih i osušenih jagoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 18:43