JEDINI RECEPT KOJI ĆE VAM TREBATI

POČELA JE SEZONA JAGODA: Torta Pavlova s jagodama

 Marko Miščević / HANZA MEDIA
Mirisni i nadasve ukusni plodovi jagode na početku su sezone, što znači da počinje vrijeme kada ćemo ih s veseljem “upakiravati” u torte, slasne biskvite, kreme ili u zdjelicu sa žlicom tučenog šlaga. Mnoštvo je slastica kojima ova voćka daje glamurozan izgled, a još čarobniji okus

ZA TIJESTO:

4 bjelanjka (jaja veličine L)
prstohvat soli
200 g šećera
2 žličice škrobnog brašna
2 žličice octa
1 žličica ekstrakta od vanilije

ZA KREMU:

300 ml vrhnja za šlag
3 žlice šećera u prahu
1 žličica ekstrakta od vanilije
300 g svježih jagoda za ukras

Zagreb, 280420.
Editorijal Kolaci od jagoda
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

U posudu za miksanje stavite bjelanjke. Krenite s najmanjom brzinom te postupno povećavajte dok ne dođete do najviše. Time ćete doprinijeti pravilnom formiranju tijesta jer je jedini cilj kod njegove pripreme da u njemu ima što više zraka. Kada su se bjelanjci zapjenili dodajte prstohvat soli. Zatim dodajte šećer. Šećer polako dodajte žlicu po žlicu uz stalno miješanje. Kada ste dodali sav šećer, miksajte još pet minuta te na prst uzmite malo smjese. Ako među prstima ne osjetite više šećer, prestanite miješati bjelanjke. Na kraju dodajte škrobno brašno, ocat i ekstrakt od vanilije te špatulom ručno umiješajte. Poželjno je da u ovoj fazi ne koristite mikser. Pećnicu zagrijte na 120°C. Najveći plitki lim obložite papirom za pečenje. Po sredini nacrtajte krug promjera 20 centimetara. Kako vam se papir ne bi micao, na svaki ugao lima stavite malo tučenog bjelanjka s kojim možete fiksirati papir. Smjesu od bjelanjaka iz posude vadite žlicom i stavljate u sredinu kruga i formirate bazu kolača, samo pazite da ne prelazite nacrtani krug. Rubove možete formirati silikonskom špatulom. Prije pečenja u sredini bjelanjka napravite udubljenje, u koje ćete kasnije staviti kremu i voće. Bjelanjke stavite u pećnicu i sušite na 120°C oko sat i trideset minuta. Nakon toga pećnicu ugasite te ostavite smjesu u njoj da se polako hladi najmanje dva sata. Kad se nastala beze kora dobro ohladi, napravite kremu. U posudu za miksanje stavite vrhnje za šlag, šećer u prahu i ekstrakt vanilije te smiksajte šlag. Voće dobro operite i osušite kuhinjskim papirom. Ako je voće orošeno kapljicama vode, može omekšati beze koru. Nožem s dugom oštricom beze koru odignite s papira za pečenje i postavite na pladanj. Na vrh nanesite šlag, koji ukrasite voćem.

Savjet: Bjelanjci moraju biti sobne temperature. Ako šećer dobro ne smiksate, kasnije može doći do njegovog curenja na dnu kore. Pavlova mora biti bijele boje, zato budite oprezni s temperaturom i pećnicom te je ni u jednom trenutku ne otvarajte, jer svaka promjena temperature utječe na finalni ishod. Bitan je i zadnji korak - obavezno pustite da se beze kora nakon pečenja polako hladi u ugašenoj pećnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:45