BRZO, JEFTINO I UKUSNO

Pola kilograma šampinjona košta 2 eura, a od njih možete napraviti 3 ručka, evo recepata

Kombinirajte ih s porilukom, tjesteninom, svinjetinom ili piletinom i uživajte u brzim, a tako ukusnim jelima

Iako na tanjuru možda više volite vidjeti nešto aromatičnije i okusom bogatije gljive poput, primjerice, netom ubranih, još svježih vrganja, često su nam dostupniji i cjenovno pristupačniji šampinjoni. Upravo su ove gljive jedna od češćih namirnica i u našoj kuhinji i smatramo kako nikako ne bi trebali biti zanemareni, ako ništa drugo, onda zbog svestranosti i mogućnosti da se iskoriste u nebrojeno mnogo jela.

Šampinjoni su zapravo odlična namirnica, a dodatan im je plus i to što se cijena za pola kilograma u supermarketima kreće tek oko 2 eura. A od pola kilograma šampinjona, vjerujte nam isprobali smo, možete napraviti čak tri ručka za dvoje.

image
Pexels/

Dobro se slažu s porilukom, kiselim vrhnjem i drugim mliječnim proizvodima, heljdom, korjenastim povrćem, lećom, mogu se spajati s različitim tijestima, poslužiti u salatama, puniti ili koristiti kao nadjev za hrskave bruschette koje nećete moći prestati jesti sve dok ne ispraznite tanjur. U nastavku vam ostavljamo tri odlične ideje za koje će vam trebati tek još nekoliko jednostavnih sastojaka koje možda ionako već imate u hladnjaku, a kombinacijom kojih ćete ovih dana napraviti stvarno dobar ručak.

TJESTENINA U 30 MINUTA

Trebat će vam:

1 manji luk

2 režnja češnjaka

50 - 100 g slanine

200 g šampinjona

tjestenina

2 grančice timijana

svježi peršin

sol i papar

1 žlica maslaca

1 žlica ulja

malo aromatičnog ribanog sira

Priprema:

Na suhu tavu najprije dodajte na kockice nasjeckanu slaninu. Pustite da postane hrskava i pusti masnoću. Izvadite iz tave, a na tu istu masnoću dodajte maslac i ulje, ako je to potrebno. Pustite da se maslac otopi pa na to dodajte sitno sjeckani luk. Kada se zažuti, dodajte protisnuti češnjak. Na to bacite očišćene i nasjeckane gljive i pirjajte dok se ne opuste. Ubacite i timijan, začinite soli i paprom. U većem loncu zagrijte vodu i dobro je posolite. Kada zavrije stavite kuhati tjesteninu. Gljivama dodajte žlicu po žlicu vode u kojoj se kuhala tjestenina kako biste dobili ljepljivi umak. Kada je tjestenina skoro gotova, prebacite je u tavu s gljivama i dodajte još vode od kuhanja. Pospite sitno ribanim sirom, soli i paprom. Dobro promiješajte i na kraju pospite svježim, sitno sjeckanim peršinom.

image
Luchezar/Getty Images/

SVINJETINA U UMAKU OD ŠAMPINJONA

Trebat će vam:

400 g svinjskog karea bez kosti

1 luk

200 g šampinjona

2 režnja češnjaka

1 žličica timijana

1 žličica crvene mljevene paprike

100 ml vina

2 žlice kiselog vrhnja

temeljac ili voda

svježi peršin

sol i papar

Priprema:

Svinjski kare narežite na odreske željene debljine. Posolite ih i dobro zapecite s obje strane. Maknite ih na tanjur. Na istom ulju najprije pirjajte sitno sjeckani luk. Kada postane staklast, dodajte češnjak, pirjajte pola minute, a zatim dodajte i sjeckane šampinjone. Dodajte timijan, sol i papar pa pirjajte oko 5 minuta, dok šampinjoni ne poprime boju. Vratite meso. Dodajte vino i pirjajte dok alkohol ne ispari, a zatim dodajte i malo temeljca ili vode. Dodajte crvenu papriku i krčkajte 20-ak minuta. Na kraju malo temeljca pomiješajte s kiselim vrhnjem i sve zajedno umiješajte u umak. Poslužite toplo.

image
Mongkolchon Akesin/Getty Images/istockphoto

ŠUŠKAVA PITA S GLJIVAMA I PILETINOM

Trebat će vam:

3 kore za savijače

50 g maslaca

1 komad pilećih prsa

100 g šampinjona

1 manji poriluk

2 žlice kiselog vrhnja

temeljac ili voda

sol i papar

začini prema želji (ja volim timijan i dimljenu crvenu papriku)

ulje

topivi sir prema želji

Priprema:

Piletinu nasjeckajte na sitno pa je dobro zapecite sa svih strana na zagrijanom ulju. Maknite je iz tave pa na istoj masnoći pirjajte sitno nasjeckani poriluk. Dodajte nasjeckane gljive i vratite piletinu. Začinite prema želji, dodajte malo vode ili temeljca, toliko da pokrije sve sastojke, i pustite da se krčka 10-ak minuta. Zatim dodajte dvije žlice kiselog vrhnja. Začinite s malo dimljene crvene paprike i dobro promiješajte.

Posudu za pečenje obložite papirom za pečenje. Na dno stavite jednu koru i premažite je otopljenim maslacem. Na to stavite drugu koru tako da krajevi iz posude padaju u drugom smjeru. Premažite je maslacem. Isto napravite i s trećom korom. U sredinu stavite nadjev od piletine i šampinjona. Možete dodati i topivi sir prema želji. Krajeve tijesta koji padaju iz posude preklopite u sredinu kako bi pokrili nadjev. Sve dodatno premažite otopljenim maslacem i pecite na 180 stupnjeva Celzijevih 20-ak minuta. Poslužite uz žlicu grčkog jogurta, sitno nasjeckani mladi luk, peršin...

image
Lidija Lončarić/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. ožujak 2024 07:42