U jednoj tavi

Pola sata, sastojci koje sigurno imate doma, a rezultat je jelo koje će osvojiti sve generacije. Ključan ‘vezivni’ sastojak vole boomeri i genzeri

 Olga Mazyarkina/Getty Images
Jednostavan je i brz za Gen Z, dovoljno kreativan i moderniziran za milenijalce, a opet dovoljno „domaći“ i poznat baby boomerima
Jednostavan je i brz za Gen Z, dovoljno kreativan i moderniziran za milenijalce, a opet dovoljno „domaći“ i poznat baby boomerima

Nije nikakva tajna da postoji jedan veliki generacijski jaz kada je u pitanju kuhanje. To zapravo najplastičnije možemo vidjeti na primjeru kuhanja špageta.

Primjerice, prema istraživanjima, trećina baby boomera ne soli vodu prilikom kuhanja tjestenine. S druge strane, više od polovice milenijalaca zna da je to vitalan korak u pripremi odličnih špageta jer će inače jelo biti bezukusno, a isto mišljenje dijele i Gen Z-ovci. S druge strane, čak 65 posto starijih dodaje ulje u vodu, što je žešći kulinarski tabu, jer se onda tjestenina neće moći pravilno sjediniti s umakom. Tu grešku radi samo polovica mlađe populacije. I, konačno, 62 posto boomera smatra da je ispravno potrgati špagete na pola prije kuhanja, što je prema Talijanima neoprostivi “krimen” koji počini 45 posto pripadnika generacije Z.

Ove razlike u pripremi omiljenog nam jela su zapravo odraz vremena u kojem je pojedina generacija odrasla. Stariji su o kuhanju učili od svojih roditelja i sveto su se držali ručno pisanih recepata, stoga ako je netko zapisao da se dodaje ulje u vodu oni su to pratili bez zadrške. Milenijalci su na raspolaganju imali kulinarske emisije u kojima su mogli saznati puno više o pripremi hrane, dok genzeri imaju TikTok nadohvat ruke koji će im u par sekundi otkriti sve tajne do savršenog bolonjeza.

Od kuharica do TikToka

Spomenute generacijske razlike se dakako mogu primijetiti i van okvira špageta.

Baby boomeri vole pripremati jela od nule, a kuhanje im predstavlja dio rutine, možemo čak reći i obvezu. Više su skloni korištenju tehnika dugog pirjanja i pečenja, kao i pripremi većih količina hrane te im nije problem jesti isto jelo više dana. Osim toga, puno rjeđe eksperimentiraju i uvijek će radije odabrati svježe namirnice i provjerene proizvode.

Milenijalci pak vole eksperimentirati, ali traže i brza rješenja koja će pritom biti zdrava. U kuhinji su im obvezna pomagala kuhinjski gadgeti poput air fryera i blendera, jer im je cilj uložiti što manje vremena u pripremu jela. Glavni izvor recepata su im YouTube i Google, a gotovo obvezno će se u njihovoj kuhinji pronaći egzotični začini i premium sastojci u malim količinama.

I još onda imamo pripadnike generacije Z koji također kuhaju brzo, ali s daškom kreativnosti i impulzivnosti. Puno se više oslanjaju na vizualno atraktivne recepte koje ih očaraju na TikToku, a najdraža su im jela koja su gotovo u manje od pola sata. Upravo zato im je praktičnost ključ – biraju gotove umake, zamrznute namirnice i gotove baze, s time da nemaju nikakvog problema s eksperimentiranjem, a i najviše gledaju na cijenu kod kupovine namirnica.

image
Visualspace/Getty Images

Zaljubljeni u sir

No, neke su vrijednosti ostale jednake i nisu se promijenila unatoč prolasku vremena. I stariji i mlađi amaterski kuhari vole kuhati za druge. Boomeri prvenstveno za članove obitelji, dok genzeri obožavaju pripremati jela za prijatelje. Osim toga, uživanje u ukusnoj pripremljenoj hrani ostalo je i dalje jedan od glavnih životnih užitaka za sve generacije.

Unatoč brojnim razlikama, uspjeli smo i pronaći recept koji će se svidjeti svima, neovisno o njihovom godištu rođenja - zapečena tjestenina s piletinom i ribanim sirom. Jednostavan je i brz za Gen Z, dovoljno kreativan i moderniziran za milenijalce, a opet dovoljno „domaći“ i poznat baby boomerima.

Ključni sastojak je pritom sir – namirnica koja već godinama veže sve generacije, unatoč njihovim razlikama u kuhanju. Boomeri ga koriste kao dio tradicionalnih recepata poput lazanja, milenijalcima služi kao pojačivač okusa i zamjena za komplicirane umake, dok je najmlađim kuharima brza prečica do ukusnog jela u 5 minuta.

Tradicija od 1970.

Idealna je namirnica i za sporo i moderno kuhanje te važan dodatak u pripremi brzih i vizualno atraktivnih jela, zbog čega možemo slobodno reći da su sve generacije zaljubljene u sir. Važnu ulogu u promicanju te ljubavi imala je pritom Vindija, čija tradicija izrade sireva seže sve do 1970. godine, tako da se u njenim proizvodima doslovno uživali pripadnici svih generacija.

Vindija ribani sirevi dostupni su u praktičnim pakiranjima koja olakšavaju svaku pripremu, zbog čega su privlačni i boomerima i genzerima, a njihova paleta proizvoda uključuje Bovidur ribani ekstra tvrdi sir (40 g), Bovidur listiće sira (100 g), Gauda ribani sir (200 g) i Pizza MIX ribani sir (200 g).

image

Vindija ribani sirevi

Vindija

Mi smo u ovom receptu koristili Gauda ribani sir i odlično se prožimao sa svim namirnicama. Tako da, pozovite obitelj na ručak i zajedno uživajte u jelu koje doslovno spaja sve generacije.

Sastojci (4 porcije)

300 g kratke tjestenine (penne, fusilli ili školjkice)

300 g piletine Cekin (file prsa ili zabatak, narezan na komadiće)

1 manji luk, sitno sjeckan

2–3 češnja češnjaka

1 žlica maslinovog ulja ili maslaca

400 ml vrhnja za kuhanje ili mlijeka ‘z bregov + žlica brašna

250 ml temeljca

150 g Vindija Gauda ribanog sira

Šaka svježeg špinata (opcionalno)

Sol, papar

Žličica senfa ili žličica pesta (opcionalno)

Prstohvat čilija ili slatke paprike


Priprema (oko 25–30 min)

Na tavi zagrijte ulje i dodajte luk. Pirjajte 3–4 minute. Dodajte češnjak i piletinu. Pecite dok ne uhvati boju.

Umiješajte vrhnje za kuhanje, temeljac i po želji žlicu senfa ili pesta. Dodajte začine (sol, papar, paprika).

Tjesteninu kratko prokuhajte, samo da se opusti i zatim dodajte u tavu. Kuhajte 10–12 minuta, povremeno miješajte.

Tjestenina će upiti tekućinu i stvoriti prirodnu kremu.

Kad je tjestenina mekana, dodajte špinat (ako ga koristite). On će uvenuti za 1 minutu. Maknite tavu s vatre. Dodajte Vindija Gauda ribani sir i promiješajte da se rastopi u kremasti umak. Po želji ostavite malo sira da pospete po vrhu pa kratko zapecite 3–4 minute za savršenu zlatnu koricu.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Vindije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2025 12:56